Николай Чапански Младата и талантлива певица Виолета Калинова се отдаде

...
Николай Чапански Младата и талантлива певица Виолета Калинова се отдаде
Коментари Харесай

Виолета Калинова създава песен след песен за свои колеги

Николай Чапански

Младата и надарена певица Виолета Калинова се отдаде на креативно ентусиазъм и за малко време в месеците на пандемия сътвори песни за един албум. Едни от последните и записи са на песните „ Мамини слънца “, „ Пролетна ария “, „ Молитва “, „ Ей, сине “ и „ Костадиновата ария “ в памет на своя сътрудник - саксофониста Костадин Ненчев от Болярци, който не съумя да пребори коронавирус болестта и тази пролет умря в креативния си подем.

Потънала в горест, Виолета сяда и на един мирис написва текст за новата ария, която записва в студио дружно с музикантите Темелко Иванов, Виктор Йорданов, Йордан Желязков, по аранжимент на Антон Кръстанов. В записа на песента е поканен да вземе присъединяване и синът на Костадин Ненчев - Стоян, който свири на кларнет.

" Благодарна съм на тези хора с огромни сърца. В записа на песента и клипа, който заснехме, няма един инцидентен човек. Всички бяхме огромни другари и сътрудници на Коцето, по тази причина направихме всичко от сърце. Радвам се, че това е първият запис, в който взе участие и неговият наследник Стоян Стоянов, който съм сигурна, че ще продължи делото на татко си ", споделя с неспокойствие Виолета Калинова.

Другата авторска ария, с която доста се гордее, е отдадена на известната национална певица Величка Гьорева, която това лято щеше да навърши 80 години, само че напусна този свят през 2013 година Виолета Калинова записва песента в дует с Величка Николова и акомпанимент на оркестър „ Марица “, и която за малко време става шлагер по музикалните малките екрани и канали с рекорден брой гледания. Текстът на песента за Величка Гьорева се „ роди “ след един нескончаем събор на Араповския манастир, " Света Неделя ", в 4 ч. сутринта. На това свято място си показах по какъв начин сме били дружно и към нас се вият няколко ката хоро. Седнах и започнах да пиша, а думите ми се нижеха една след друга. Аранжимента направи невероятния Владимир Георгиев, след което направихме и студийния запис с оркестър „ Марица “. Величка Гьорева беше дълги години част от този оркестър и по тази причина си паснаха нещата. Много песни остави, само че и доста можеше да завещае още на поколенията. Аз съм се учила от нея и тя е един от пеещите ми ангели в живота, споделя Виолета.

Другата ария, която основава тази пролет, след тежките месеци на пандемия и обезсърчение, е „ Пролетна ария “, която записва в дует с Ваня Вълкова и оркестър „ Млади тракийци “ на кларнетиста Божидар Стрехин. Това е оркестърът, с който се изявява в този момент Виолета Калинова и дружно откриха новия креативен сезон, откакто изпратиха една нулева година зад тила си.

Решила е един ден да събере всичките си авторски песни и да издаде независим албум, което дава обещание да стане скоро.

Виолета Калинова е родена в Шумен. Завършва музикална паралелка в Димитровград, а в креативната <210> биография има участия на фестивала „ Пирин Фолк “ в Сандански и състезанието „ С песните на Недялка Керанова “ през 2016 година, където е отличена с една от призовите награди. Била е солистка на оркестрите „ Фолкпалитра “ и „ Марица “, като постоянно е твърдяла че песента е равна на живот.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР