Никола Филчев С поканата на Никола Филчев държавната телевизия спря

...
Никола Филчев С поканата на Никола Филчев държавната телевизия спря
Коментари Харесай

Мнения Daily - БНТ даде думата на злодеите

Никола Филчев

С поканата на Никола Филчев държавната телевизия " спря " за 28 минути.

" Плод и зарзават... "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Българска национална телевизия даде думата на злодеите

От коментар на Спас Спасов за " Дневник "

Злодействата постоянно стават забележими ненадейно и прекомерно късно – едвам когато вероломно са съживили предишното. Когато са подменили с него сегашното, с цел да лишат от смисъл всяко изпитание за придвижване напред. Това направи в неделя Българската национална телевизия с изявлението на някогашния основен прокурор Никола Филчев.

" Авторитетен академични учител, някогашен основен прокурор... Никола Филчев. Да, това е Никола Филчев ". Така Георги Любенов, водещ на предаването " Денят стартира ", показа госта си, който през последните няколко седмици два пъти се изявява пред уеб страницата " Блиц ". Сега, с цел да продължи офанзивата си - получи народен ефир.

Филчев бе поканен по-малко от месец, откакто прокурорът от Върховната касационна прокуратура Васил Миков бе открит мъртъв в жилището си в софийския кв. " Младост ". Версията, която прокуратурата популяризира съвсем незабавно, беше, че Миков се е самопрострелял със законно притежаваното си оръжие.

Един от дребното прокурори, събрали куража да се опълчат на Филчев, който управляваше държавното обвиняване от 1999 до 2006 година

Другите, които се осмелиха бяха прокурорът от Върховна административна прокуратура Николай Колев, убит пред дома си през 2002 година и Николай Джамбов, самоубил се в кабинета си през 2000 година За Джамбов Филчев поръча венец с надпис: " От прокуратурата на Република България " и съгласно свидетелства на прокурори цензурирал надгробното слово.

През април 2000 година пред адвокатската фирма на брачната половинка на Васил Миков - Анета, по това време нотариус в Добрич, беше хвърлена бутилка със запалителна течност. Може и да е единствено съвпадане, само че това се случи часове преди самоубийството на Николай Джамбов. Само месец по-късно пред адвокатската фирма на Анета Микова избухна и гърмеж.

През 2010 година брачната половинка на убития Николай Колев, сподели в изявление за Би Ти Ви, че Филчев е поръчал на брачна половинка ѝ убийството на Васил Миков. А приживе самият Колев разгласи, че е получил поръчка - да подпали колата на Момчил Милев - публицист от " Капитал ", който по това време отразяваше работата на правораздавателната система.

По тези проблеми въпроси към Филчев - нямаше.

" Здравейте, професоре! Добро утро! " - по този начин стартира диалога на Георги Любенов. А след това услужливо му подаде една по една явно авансово уговорените опорни точки на изявлението.

Нямаше кой да напомни на феновете нито за взрива на поръчковите убийства по времето, когато Филчев беше основен прокурор, нито, че тогава изживяха звездните си мигове " герои " като Таки, Братя Галеви, Маргините. Всички те потънаха в неопределеност по времето на Борис Велчев, а с мандата на Сотир Цацаров пристигна време за завръщане. Обвиненията против тях за поръчкови убийства, пране на пари и търговия с опиати бяха прекъснати с един и същи претекст - " липса на доказателства ".

" Добро утро, професоре! " - в неделя тематиката беше друга. За това Георги Любенов не умря от позор, че взе участие в спектакъла на индивида, който през 2006 година, до момента в който беше затрупан в българското посолство в Казахстан, напсува по телефона публицист от Българска телеграфна агенция. В записа на диалога, излъчен от националното радио се чу ето, това: " Ти разбираш ли к`во ти приказвам, или си с лимитирани благоприятни условия. И повече, л**но мръсно, не ми звъни, щото ще ти е** п майчина ".

С поканата на Никола Филчев в неделя заран Българска национална телевизия " спря " за 28 минути. И отвори мястото за времето на злодеите.

----------
Не остана доста, с цел да догоним режимите на Орбан и Качински.

Линч

Вместо господство на закона, настава господство на улицата

От коментар на Веселин Желев в неговия блог

Вицепремиерът и министър на защитата заплашва да напусне държавното управление, т.е. да го събори, в случай че България поддържа начало на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз. За което българското държавно управление до момента поставя огромни старания. Поне на думи.

Фотограф: Георги Кожухаров

По-рано партията, на която водач е министърът, желае основният прокурор да забрани Българския хелзинкси комитет, тъй като комитетът извършва предназначението, за което е основан – да пази правата на индивида от страната.

А още по-рано желае отново от основния прокурор да нападна решение Софийския апелативен съд, с което партията не е съгласна. Неин евродепутат желае уволняване на съдията взел решението. В политическото пространство се оформя спонтанна огромна коалиция срещу Софийския апелативен съд, неговия ръководител и двама негови сътрудници. Провеждат се улични митинги. Засегнат от акт на тримата съдии ги назовава в ефир " мръсни души ", " неприятен материал ", в зле завоалирана опасност твърди, че би било мъчно за упоменатия арбитър да мине пеша по централни софийски улици.

Накратко, вместо господство на закона, настава господство на улицата, част от магистратурата взема нейната страна. Същото прави съвсем цялата политическа класа – сезонът е избирателен.

Пак вицепремиерът и министър на защитата, приказва за възобновяване на смъртното наказване. Знаел, че в случай че членуваш в Европейски Съюз, това е невероятно, само че въпреки всичко му се желало.

Не остана доста, което Виктор Орбан и Ярослав Качински да са създали в Унгария и в Полша и ние да не сме го създали в България. За да ги догоним напълно остават няколко точки:

- властта да забрани някой университет поради непатриотичната му роля. Например Американския университет в Благоевград;

- Народното събрание да одобри закон, който напряко да не разрешава или да постанова на процедура забраняващи условия на финансирани от чужбина неправителствени организации (без " Русофили " ), тъй като Русия не е чужбина;

- да дадем най-накрая на " Росатом " да построи този АЕЦ-Белене, пък сетне ще видим;

- в случай че някой от съветските потоци също стигне до нас (откъдето и да е) още по-добре;

- да приемем закон, с който изпълнителната власт да утвърждава съдийските назначения и да пенсионира тези магистрати които: (а) не слушат и/или (б) са приключили същински университет (като Софийския например);

- да забраним абортите, като единствено за ромките те станат наложителни.

-----------
В прочут смисъл корупционните схеми в Скопие са основа за вътрешната непоклатимост.

Маскарад

С влизането в Европейски Съюз и НАТО фасадата на Македония ще стартира да се рони

От разбор на политолога Димитър Бечев за " Свободна Европа "

Обикновено сме привикнали да приказваме за предишното на прилежаща Северна Македония, само че идните няколко седмици ще имаме мотив най-сетне и да поговорим и за бъдещето.

Фотограф: Ognen Teofilovski

На 17-18 октомври водачите на Европейски Съюз ще вземат решение за начало на договаряния за присъединение с балканската страна. Това, че решението евентуално ще е позитивно, стана ясно от сигнала, подаден от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, който от Скопие прикани Европейски Съюз да отвори порти.

Междувременно Зоран Заев получи зелена светлина от партиите от ръководещата коалиция в Германия, където беше на публично посещаване на 25 септември. От трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации в поддръжка на договарянията се изрекоха гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и президентът Румен Радев. Докато беше в съпротива, Мицотакис се противеше на Преспанския контракт, с който се уреди гръцко-македонският спор към името. Спечелвайки властта, той напълно предстоящо зае друга позиция.

Единствената незнайна е по какъв начин ще постъпи Франция, която се обрисува като главен съперник на разширението на Евросъюза. Не е изключено Еманюел Макрон да " пусне " Северна Македония, само че да каже " Non " на Албания, където промените на правосъдната система не са дали резултат. И по този начин да убие с един патрон два заека, нагледно казано: да показва по едно и също време конструктивност и неотстъпчивост, що се отнася до върховенството на правото.

Да оставим обаче политическите сметки настрани. Моментът е повратен.

Към днешна дата нашата съседка е на прага на Атлантическия пакт. През юли Комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати утвърди присъединителния протокол, подписан при започване на годината. Ратификацията от американска страна е чисто процедурен въпрос. Същото важи за останалите членове на НАТО, чиито законодателни органи още не са дали своят вот. В края на 2019 година Заев и външният министър Никола Димитров ще могат да се похвалят както с приема в НАТО, по този начин и с договарянията с Европейски Съюз.

Разбира се, няма какво да се лъжем. Опитът на България, а и, както се оказа, на други страни от Източна Европа, сподели, че сходни промени може да се окажат в огромната си част фасадни и козметични. В момента, в който влязохме в Европейски Съюз, фасадата стартира да се рони – както стана с мазилката на някои псевдонеокласически здания в центъра на Скопие, издигнати по времето на Груевски.

Една от поуките от разширението на Евросъюза е, че без вътрешнополитически ангажимент за същностни промени и публичен напън изпод, " екшън проектите " за битка с корупцията и налагането на правда и отчетност се оказват празни заклинания.

В Северна Македония до болежка познатият ни феномен на " овладяната страна " има дълга и славна история. В прочут смисъл корупционните схеми са и основа за вътрешната непоклатимост, защото разрешават на македонските и албанските политици да си сътрудничат в шерването на властта и разпределението на порциите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР