Никога не е лесно да загубим някого, когото обичаме или

...
Никога не е лесно да загубим някого, когото обичаме или
Коментари Харесай

Защо никога да не говорим лошо за мъртвите

Никога не е елементарно да загубим някого, който обичаме или почитаме. Смъртта е неизбежна част от човешкия живот, и всички ние сме изправени пред нея в един миг или различен. В тези сложни моменти е значимо да запазим уважението и почитта към умрелия, като се въздържаме да приказваме неприятно за мъртвите. Ето няколко аргументи за какво би трябвало да запазим това предписание.

Уважение към покойниците

Всеки човек заслужава почитание и почтено отношение, даже и след гибелта си. Ако приказваме неприятно за мъртвите, ние подценяваме техния живот, достижения и полезността, която са донесли в света. Вместо да се фокусираме върху отрицателните страни или грешките, би трябвало да си спомним за положителното, което са постигнали и по какъв начин са оставили диря в сърцата на хората към тях.

Подкопаване на личната ни морал

Говорейки неприятно за мъртвите, ние освен нарушаваме уважението към тях, само че и понижаваме личната си морална стойност. Това отразява отрицателно върху нас сами и въздейства върху метода, по който ни възприемат другите.

Нанасяне на болежка на околните

Когато приказваме неприятно за мъртвите, ние можем да нанесем огромна болежка на техните близки и обичащи хора. Смъртта е към този момент задоволително мъчно време за тях и те имат потребност от поддръжка и разтуха. Нашата отговорност е да бъдем съобразителни и да изразим състрадание и поддръжка, вместо да приказваме неприятно за умрелите.

Учение за себеотговорност и здравомислие

Когато се съобразяваме с правилото да не приказваме неприятно за мъртвите, учим себе си да бъдем виновни и благоразумни във връзките си с другите хора. Това ни оказва помощ да развиваме по-позитивни и зрели междуличностни връзки и да се стремим към по-добро схващане и поддръжка.

Създаване на по-добра общественост

 Семейна поддръжка

Като запазим уважението към мъртвите, ние сътворяваме по-добра общественост, където се цени човешкият живот и се поддържат тези, които тъгуват. Това оказва помощ на хората да се усещат по-сигурни, по-свързани и по-подкрепени в обществото.

В умозаключение, значимо е да помним, че в никакъв случай не би трябвало да приказваме неприятно за мъртвите. Това е жест на почитание към тях и към техния живот. Запазвайки това предписание, ние градим по-позитивни и рационални връзки с другите и сътворяваме по-добра общественост, където се ценят човешкият живот и се поддържат тези, които тъгуват. Освен това, в случай че те ни гледат от отвъдното, сигурно се радват, че ги загатват с положително, а не с неприятно.

Вижте още:

- Можем ли да приказваме с мъртвите;

- Защо сънуваме покойници;

- Ритуал за ликвидиране душата на починал;

- Кога ни навестяват душите на покойниците;

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР