Никъде психоактивното вещество аяуаска не е толкова разпространено, колкото в

...
Никъде психоактивното вещество аяуаска не е толкова разпространено, колкото в
Коментари Харесай

Магията на аяуаска: Опияняващо растение или доходоносен бизнес

Никъде психоактивното вещество аяуаска не е толкоз публикувано, колкото в Бразилия. От генерации локалното население го употребява за религиозни ритуали, а откриватели виждат в него мощен антидепресант, написа.

Иба Хуни Куин управлява гала с аяуаска в бразилската джунгла. Около него са насядали шаманът на селото, няколко деца, както и Пауло и Даниел - двама туристи от Сао Паоло. Една част от хората се взират в джунглата, други са седнали към огъня и поклащат главите си, до момента в който Иба произнася напевната си молитва, споделя АРД. 

Все повече са феновете на церемониите с аяуаска

" С аяуаска пречистваме душите си и научаваме какво желаеме да реализираме духовно като хора ", изяснява вождът със съществено изражение на лицето.

В превод аяуаска значи " лиана на духовете " . Тя пораства в селото на племето Хуни Куин, директно до реката. Вождът Иба споделя, че в последно време ползата към церемониите с аяуаска пораства. Бразилци, само че и чужденци идват в северозападния щат Акре, с цел да споделят това духовно прекарване с локалните, описват още от немската обществено-правна медия. 

На няколко хиляди километра на запад - в университета Рио Гранди до Норти - неврологът Драулио Араухо изследва психоактивното вещество . С помощта на ядрено-магнитен резонанс той открива, че разнообразни области в мозъка се задействат при използването му - да вземем за пример зрителната, тъй че по време на интоксикацията се появяват образни усещания, сходни на тези по време на интензивно сънуване.

Лекарство срещу зависимости и меланхолия?

Анализът демонстрира още, че човек е в положение да се вгледа в личните си привички и да ги сложи под въпрос. " Разглеждаме аяуаска като допустимо лекарство за превъзмогване на наркотичната взаимозависимост, включително интензивната приложимост на кокаин, тютюн, алкохол или крек ", изяснява Араухо.

Подобни образци се срещат и в Рио де Женейро. Много от посетителите на храма " Санто Дайме ", където се употребява аяуаска, описват, че са преборили зависимостите. Емерсън Агула споделя, че преди е бил буен пушач, пиел е доста алкохол и е употребявал кокаин. Откакто е член на " Санто Дайме "  обаче е чист: " Семейството ми споделя, че в този момент съм по-добър човек и не съм толкоз нападателен. "

В " Санто Дайме "  опияняващото растение аяуаска е в основата на религиозни церемонии , които смесват католическите вярвания с афробразилски духовни практики в Бразилия. От дребни отворчета духовните водачи дават от отварата на вярващите. Всичко това е изцяло законно, защото през 70-те години на предишния век бразилското държавно управление легализира аяуаската за религиозни цели. Отварата се състои от халюциногена ДМТ, извлечен от аяуаска, и листа от растение, сходно на кафето.

За Драулио Араухо известността на аяуаската и религиозните култове, които я употребяват в своите ритуали и церемонии, не е изненада. Според последните му проучвания тя може да оказва помощ при меланхолия: " Участниците в изследванията споделят, че усещат усъвършенстване на положението си единствено 24 часа по-късно. Затова преглеждаме аяуаската като допустимо различно лекуване на психологични болести като меланхолия, тревога и посттравматично разстройство. " Араухо изяснява, че дейната съставна част на аяуаска не провокира пристрастяване. А с цел да се предозира, би трябвало да се изпият цели 30 литра едновременно.

Има ли странични резултати?

Въпреки това се оповестява и за неприятни прекарвания след използването на аяуаска. Вождът Иба твърди, че нищо сходно не се е случвало на племето Хуни Куин. Само един непряк резултат тормози някои туристи, които идват тук - повръщането. Това е обикновено, споделя Иба, защото е част от процеса на " филтриране ", при който човек слага под въпрос личните си мисли и възприема себе си и възприятията си по друг метод.
Коренното население се възползва от взрива на интереса към психоактивното вещество. Учените се надяват на утвърждението му като лекарство срещу депресия. А църквата " Санто Дайме "  иска да разшири активността си. В Германия към този момент има неин клон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР