Никъде по света няма едновременно машинно и хартиено гласуване на

...
Никъде по света няма едновременно машинно и хартиено гласуване на
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Никъде по света няма едновременно машинен и хартиен вот

" Никъде по света няма по едно и също време машинно и хартиено гласоподаване на избори, каквото се пробват да вкарат у нас някои партии ", съобщи депутатът от „ Демократична България “ Антоанета Цонева на съвещанието в сряда на парламентарната Комисия за политиките за българите отвън страната, на която тя е ръководител, оповестиха от пресцентъра на Демократична България.

Депутатите разискаха дружно с членове на Централната изборна комисия (ЦИК), публичния съвет към нея и представители на локални български общности в чужбина, присъединили се онлайн, проблемите на вота зад граница.

Цонева отхвърли като неподкрепено от данни изказванието на секретаря на ЦИК Севинч Солакова, че машинното гласоподаване понижава изборната интензивност. Депутатката бе подкрепена и от изборния деятел от Париж Стефан Манов, съгласно който данните за секциите с под и над 300 гласоподаватели са разнообразни.

Председателят на парламентарната комисия отхвърли и изказванието на зам.-пресдедателя на ЦИК доцент Димитър Димитров, че по критерия „ цена-полза “ машините излизат скъпо. „ Да слезем от 218 000 недействителни бюлетини през 2014 година на 11 000 през ноември 2021 е извънредно огромна изгода, без значение от цената, тъй като 200 000 гласа са цяла парламентарна група “, сподели Антоанета Цонева.

Цонева добави, че в контролното броене, което ЦИК направи предходната година в 13% от секциите няма нито една неточност от машинен протокол, грешките са единствено при ръчното преброяване на разписките, т.е. когато има човешки фактор.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов очерта пред комисията няколко значими извода от опита от последните няколко вота в чужбина. През юли 2021 година са дали своят вот рекордните 210 000 български жители в чужбина в рекордните 782 секции, като в 273 от тях вотът е бил машинен.

Заради машините доста са намалели недействителните гласове и общият им брой е паднал до под 2%. Половината гласоподаватели са дали своят вот машинно. Според специалиста обаче огромният брой секции отвън страната затруднява обработката на изборните бумаги, по тази причина предлага да се сътвори програмен продукт за директна връзка секционните комисии с ЦИК.

Приветстваме концепцията за такава платформа, само че дано тя да не е единствено в избориня ден, а да се употребява и за образование на чпеновете на СИК, както и за съгласуване на документооборота и изобилната имейл преписка, сподели Димитър Иванов, координатор на мрежата на българските изборни доброволци по света.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР