Нигерийските синдикати стачкуват отново в знак на протест срещу рязко нарастващите разходи след премахването на субсидиите

...
Конгресът на труда в Нигерия започна двудневна предупредителна стачка“, втората
Коментари Харесай

Конгресът на труда в Нигерия започна двудневна „предупредителна стачка“, втората им за повече от месец, в знак на протест срещу нарастващите разходи за живот, причинени от правителственото премахване на субсидиите за бензин.

Съюзът, най-голямата асоциация на държавни служители в цялата страна, във вторник заплаши да „затвори“ най-голямата икономика в Африка, ако техните искания за подобрено благосъстояние не бъдат изпълнени. По време на среща миналата седмица се каза, че решението на президента на Нигерия Бола Тинубу да премахне субсидиите за бензин през май е „отприщило огромно страдание на нигерийските работници и маси“.

Усилията в последния момент за предотвратяване на стачката се провалиха в понеделник вечерта, след като лидерите на профсъюзите отбягнаха среща, свикана от Министерството на труда. Извлечена от всички сектори, включително здравеопазването и електричеството, стачката на работниците се очаква да попречи на дейностите в много офиси, допълнително засегнати от намаляващите държавни приходи и кражбите на петрол.

Президентът на трудовата асоциация Джо Аджаеро каза, че ще има „пълно и неопределено спиране на нацията“ след две седмици, освен ако правителството не изпълни исканията на работниците, включително увеличение на заплатите. Синдикатът отмени стачката на 2 август, след като се срещна с Тинубу за преговори.

При встъпването си в длъжност през май президентът обеща да пренастрои икономиката, като събуди надежда сред инвеститорите и гражданите след поредица от политически грешки, които доведоха до две рецесии по време на осемгодишното управление на неговия предшественик Мухамаду Бухари.

Откакто субсидията беше премахната в първия му ден на поста, цените на бензина почти се утроиха в Нигерия, което разгневи синдикатите и предизвика скок в транспортните разходи. Увеличението на цените също засегна малкия бизнес и милиони домакинства, които разчитат на бензинови генератори за захранване поради прекъсване на захранването от мрежата. Правителствената девалвация на валутата допълнително увеличи цените на основните стоки.

Критиците обвиниха Тинубу, че не е действал достатъчно бързо, за да смекчи ефекта от политиката си.

Администрацията на Tinubu предприе няколко стъпки за облекчаване на трудностите, включително пакет от $5,5 милиона, включващ заеми и безвъзмездни средства за държави. Но работниците казаха, че подобни стъпки не стигат достатъчно далеч, когато заплатите им останат същите.

Много работници вече не са в състояние да плащат за транспорт до работа, каза Аджаеро, говорейки за „мъчителните масови страдания и обедняването, преживяно в цялата страна“.

Междувременно правителството заяви, че една стачка ще влоши състоянието на нигерийците и поиска повече време за намиране на начини за разрешаване на спора. „Не можем да направим това в атмосфера, лишена от индустриален мир“, каза министърът на труда Саймън Лалонг.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР