Ние вече не може да разчитаме на „Газпром“. Те се

...
Ние вече не може да разчитаме на „Газпром“. Те се
Коментари Харесай

Асен Василев: В следващите 4-5 години ще сме във военна икономика

Ние към този момент не може да разчитаме на „ Газпром “. Те се потвърдиха като безусловно некоректен сътрудник от една страна и обезсърчителен контрагент от друга. Това съобщи пред Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.
Обща тактика за Европа за природен газ има, за нашия район тя се прави в София и до 15 май би трябвало да има първи резултати за това по какъв начин най-оптимално да се употребява газопреносната мрежа, сподели Василев, откакто през миналата седмица в София се организира конгрес с присъединяване на енергийните министри от Балканите.

От думите му стана ясно, че се работи да имаме достъп и до терминалите за полутечен газ в Турция, откъдето можем да получим към 17 милиарда кубически метра.

В момента взимаме газ по южния газов кулоар. " Булгаргаз " имат контрактувани танкери до края на юли. оттова влиза общата покупка - Европейски Съюз и Щатите имат контрактувани 50 милиарда куб. метра.

Василев дефинира като нелепост изказванието, че България няма медиатори за петрола и по тази причина желае отсрочване на ембаргото. Заяви, че договарянията за доставки на природен газ се водят от " Булгаргаз ", а не от частни компании.

" Текат доста съществени договаряния и с азерската страна, с цел да подсигурим цялостните количества да тръгнат от май месец. Срещаме доста положително схващане от страна на Азербайджан, тъй че аз персонално съм оптимист, че това може и да стане ", сподели още Василев.

Относно съветския нефт, Василев съобщи: Нашият интерес е, в случай че има дерогация, ние да сме в дерогациите. Преговорите сега, доколкото знам, не са завършили сполучливо. Те ще продължат другата седмица.

От самото начало позицията на България е безусловно ясна - в случай че има отсрочване на влизането на мощ на глобите за част от страните, ние също желаеме такова отсрочване, сподели вицепремиерът и удостовери, че при отвод от страна на Европейски Съюз, България няма да поддържа глобите.

Едната причина е, че имаме огромно количество нефт, който два от Русия, другата е, че има да се довършат спомагателни съоръжения в Лукойл и Нефтохим, а и като знаете, сега цената на съветския нефт е много по-евтина от Брент, сподели Асен Василев и уточни, че софтуерно Лукойл може незабавно да стартира да работи с друг от съветския нефт, само че това крие опасности от обгазяване и проблеми за околната среда.

Според Василев войната ще продължи най-малко 4 – 5 години.

В идващите 4-5 години ние ще сме във военна стопанска система и ще има непрекъсната неустановеност – за газа, за петрола, за електрическата енергия. Всички логистични пътища в Европа би трябвало да бъдат огледани и да се подсигурим, че резултатът върху българската стопанска система ще е минимално, съобщи още Василев.

Цените на енергоизточниците сигурно ще бъдат по-високи, освен в България, а в целия свят. Цените на питателните артикули сигурно ще се качат, тъй като и Украйна и Русия са експортьори на международния пазар и производители на жито, на зърно. Логистиката, изключително Черноморската, ще стане доста по-скъпа, изясни Василев и сподели, че тези фактори не могат да бъдат подминати. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР