Ние сме изненадани от доклада на БНБ за готовността на

...
Ние сме изненадани от доклада на БНБ за готовността на
Коментари Харесай

Румен Гечев за доклада на БНБ за еврото: Това е някакъв пасквил

„ Ние сме сюрпризирани от отчета на Българска народна банка за готовността на България да влезе в еврозоната, тъй като той не дава отговори на нашите въпроси и също така в придружителното писмо написа, че работните текстове са към 25 октомври 2022 година, те към момента не са утвърдени от работната група и съвет за въвеждане на еврото в България и към този миг текстовете не са импортирани, не са обсъждани и не са утвърдени от УС на Българска народна банка. Как ви звучи всичко това?! Българска народна банка ни изпраща някакъв памфлет, в който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма автограф, няма печати, не е ясно кои са тези специалисти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме “, сподели депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев, представен от Дарик.

По думите му има проблеми и опасности с ръководството на валутния запас на Българска народна банка, защото според нормативните уредби на Европейската централна банка " ние, според от каузи, който бихме имали в капитала на ЕЦБ, съгласно брутния вътрешен артикул на България, 500 млн. евро отиват непосредствено от нашия валутен запас в ръководство на Европейската централна банка ".

" Но обърнете внимание, че това няма да бъдат евро, а ще е равностойността на 500 млн. евро, защото валутните запаси на ЕЦБ са в други конвертируеми валути, а не в евро. Това ще рече, че или на тази стойност ние по съответния курс би трябвало да предоставим долари и злато, или злато от запасите на Българска народна банка. Вторият голям риск, който ще срещне България, ще бъде изплащането на държавни заеми, направени от други страни, членки на ЕЦБ и Еврозоната, т.е. може да се окажем в обстановка, че ние, дружно с другите страни членки ще изплащаме и покриваме рисковете по държавния дълг на други страни ", изясни още Гечев.

Според него различен проблем е и това, че в околните години единна фискална политика няма да има. " Няма по какъв начин да има сполучлива единна парична политика, в случай че няма и единна фискална политика, т.е. имаме съществени аргументи да се тормозим ", уточни още Румен Гечев.

Той съобщи, че от Българска социалистическа партия ще желаят ново чуване на Българска народна банка и на служебното държавно управление, с цел да обяснят обстановката. " Няма по какъв начин Народната банка и служебното държавно управление да бягат от отговорност. Те тук имаха странното изявление, че влизането в Еврозоната било политическо, а не икономическо решение. Това е стряскащо. Това значи, че те извършват някакви политически поръчки, че някой е споделил, че ние би трябвало да станем членове на Еврозоната на 1 януари 2024 година Откъде накъде и с какви сметки?! С тези страници, които са изпратили, не дават отговор на тези въпроси. Защо страни, като Полша, Унгария и Чехия и техните разбори демонстрират, че нямат интерес и не желаят да влизат в Еврозоната в обозримо бъдеще. Ние, с цел да решим дали желаеме да влезем в Еврозоната, би трябвало да имаме сметки ", добави Гечев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР