Ние отглеждаме нашите домати, както много други – на открито,

...
Ние отглеждаме нашите домати, както много други – на открито,
Коментари Харесай

Хитрост при отглеждането на домати за богата реколта

Ние отглеждаме нашите домати, както доста други – навън, на редове. Първите растения садим в края на април и ги покриваме с найлон. Последната партида разсад за непрекъснато местообитание дефинираме за първите дни на май. Това разрешава да удължим интервала на консумация на зеленчуци.

Когато доматите пораснат, забиваме железни тръби, разтягаме тел сред тях и привързваме растенията към него.

И тогава – главният способ: пътеките и редовете мулчираме с окосена трева. Ние я слагаме, без да пестим, пълен пласт (около 10 см). Прясно окосена или суха – няма значение каква е. И е по-добре, в случай че тревата е ситно окосена – косим я с тример става известно идеално. И, несъмнено, без семена.

За какво способства това?

1. Почвата остава влажна за дълго време. Тревата доста понижава изпарението на влагата.

2. Земята става рохка. В нашата градина почвата е черноземна и има една неприятна линия – изсъхва, покрива се с твърда кора и пукнатини. Кората не разрешава корените да дишат. А с тревата това не се случва, почвата под нея постоянно е в рохко положение. И в нея има доста земни червеи.

3. Доматите на процедура не се разболяват от фитофтора. Патогените върху растенията нормално попадат по време на поливане или дъжд – дружно с калта се придържат към листата и плодовете. А когато редовете са покрити с трева, доматите постоянно остават чисти.

4. Растенията получават в допълнение зареждане. Тревата се разлага много бързо и долният й пласт се трансформира в органически тор. А през есента ние копаем двора дружно с остатъците от мулч. До пролетта не остава диря, само че почвата остава рохка!

5. Плевелите не порастват. Коренищата на многогодишните, несъмнено, ще пробият през мулча, само че ние нямаме в градината.

Но едногодишните не могат да пробият тази бариера.

6. Лесно е да се грижите за доматите. Необходимо е да премахнете колтуците и най-долните листа на растението. И ще имате богата годишна продукция. Дъждът на улицата продължава да вали. През това време и няколко дни по-късно в градината не може да се влезе – тиня. Но с тревата това не е проблем – отидете при редовете, обувките постоянно са чисти, растенията – също.

7. Реколтата е по-богата. Тъй като почвата под тревата е постоянно влажна, в рохко положение, корените дишат, растенията се хранят, патогените не попадат върху листата – реколтата постоянно е отлична!

Между другото, тревата може да се сложи освен за домати, само че и за краставици, картофи, чушки, патладжани. Да, съвсем за всички култури, с изключение на може би за кореноплодните.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР