Ние очакваме деескалация от страна на Русия. Това е целта

...
Ние очакваме деескалация от страна на Русия. Това е целта
Коментари Харесай

Постоянният представител на България в НАТО: Очакваме деескалация от страна на Русия

Ние чакаме деескалация от страна на Русия. Това е задачата на този разговор, той не е самоцел. Целта е реализиране на тази деескалация със средствата на дипломацията, а не на оръжията. Това съобщи пред по Българска национална телевизия Драгомир Заков, непрекъснат представител на България в НАТО.

Не може НАТО да затвори вратата пред която и да е европейска народна власт - Украйна и Грузия са единствено два образеца, уточни той.

В момента България и Румъния някакси изкуствено са във фокуса. Русия има своите ползи в Черноморския район, само че българските въоръжени сили са въоръжени сили на НАТО, би било доста необичайно да ги изтеглим. Въоръжени сили на съдружници не са непознати сили, тъй че ние не можем да кажем, че България или Румъния са второкласен страна членка, безапелационен е Заков.

Той разяснява и въпроса има ли отпор за наличие на въоръжени сили на НАТО у нас. Видях една консенсусна позиция във всички институции. Това е консенсус, който аз не съм виждал от много години по такава тематика, уточни той.

Всяка страна има своите дефицити, България не е изключение от общото предписание
само че самия факт, че ние сме в тази организация с още 29 страни членки... всяка от тях има благоприятни условия, изясни Заков.

България е благонадежден съдружник - пето потомство благонадежден аероплан не се изпраща в обезсърчителен съдружник, съобщи той на въпроса за желанието на Испания и Нидерландия да изпратят военни самолети у нас.

По въпроса за Украйна като център на напрежението НАТО-Русия, Заков изясни:

Украйна като страна сътрудник има достъп до редица принадлежности, в това число преди няколко години получи статут на сътрудник с разширени благоприятни условия, които отдават на Украйна по-голяма резистентност, либералност на институциите, промяна в бранш сигурност. Това е, което НАТО направи досега и продължава да го прави.

При обстановка на инвазия на Русия - НАТО има редица принадлежности, с цел да подкрепи Украйна без да изпраща войски. Може да я поддържа с невоенни средства - на дипломацията, на глобите, добави Заков.

Вижте диалога във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР