Ние доказваме, че действително, особено това племе (гетите, б.р.), което

...
Ние доказваме, че действително, особено това племе (гетите, б.р.), което
Коментари Харесай

Проф. Диана Гергова „Келтските друиди са приели учението за безсмъртието от Залмоксис - богът на гетите“

„ Ние потвърждаваме, че фактически, изключително това племе (гетите, б.р.), което се отличава като племето на тракийските пророци, в действителност има една невероятна просвета. И по време на нашите разкопки се оказа, че то е забавно и неповторимо освен в границите на Тракия, само че с информацията, която получихме, в действителност демонстрира огромни въздействия изключително върху вярванията на келти, на германи. Да не приказваме, че учението на Орфей прониква и в ранното християнство. “, споделя проф. Диана Гергова в диалог с Кънчо Кожухаров в предаването " Видимо и невидимо: Изопачената история ". Проф. Диана Гергова е траколог и дълготраен откривател на тракийското завещание у нас. „ Траките проникват и във философията, и в ученията и в религиозните практики в Гърция, само че въпросът беше ние да покажем, да материализираме тази информация и да кажем по този начин ли е било или не. “
„ Идеята за едно астрално величие, каквато проповядва и Орфей и Залмоксис (божество на гетите), ние я виждаме материализирана. “, споделя проф. Гергова за обособени групи могили в Сборяново, съответстващи на най-ярките небесните съзвездия. „ Ние успяхме да го потвърдим с доста съществени археоастрономически наблюдения и въздушна фотограметрия. Един наш сътрудник, инж. Петър Вълев, съумя да очертае главните групи могили, които са отражение на най-големите съзвездия - южната група Орион, северната група Голямото куче. Така че ние внезапно попаднахме в един свят на ужасно доста скрити познания, които трябваше по някакъв метод да покажем. “

„ За гетите са казвали, че те обезсмъртяват, по този начин споделя Херодот. Но какво значи това? по какъв начин са обезсмъртявали? Беше един огромен въпрос и след откриването на Свещарската гробница, която е в листата на ЮНЕСКО, аз се постарах да направя изследванията по този начин, че да мога да покажа, да потвърдя и да оставя и за посетителите да схванат, че има един характерен обряд на погребение, на препогребване на костите и чак тогава насипване на могилите, което ние може да кажем, че това е тъкмо обрядът на обезсмъртяването. Той в действителност повтаря гибелта на Орфей. Знаете, че Орфей е раздран, Дионис също е раздран на седем елементи, т.е. ние внезапно виждаме материализирано това което сме чели - един мит, една легенда и по тази причина всяка група могили е настрана съзвездие. Във всяка от тези групи е заровен един прочут тракийски или по-точно гетски държател. “, споделя проф. Гергова.

По време на разкопките екипът на проф. Гергова намират жертвопринесени кончета, които са в поза „ левада “: в придвижване, със свити предни и изправени задни крака, което още един път демонстрира, че гетите имат вяра в безсмъртието. А кончетата са впрегнати в келтска каляска. „ Значи това са келти, които са стигнали някъде от региона на Париж, където има сходни колесници, до гетската столица. За да слагат една такава каляска в една от могилите към погребението на Котела (цар на гетите, б.р.), това значи, че те изпитват към него голямо почитание. “, е заключението на археоложката за взаимоотношенията сред гети и келти.

Проф. Гергова споделя, че сега се правят характерни проучвания, които ще могат да потвърдят дали кончетата са пасли трева по келтските територии и са стигнали с колесницата до дотук или са локална порода.

За да научите повече за духовността на гетите, знанията по астрономия, характерните архитектурни решения и по какъв начин гетите въздействат върху келтския и немския свят гледайте диалога на Кънчо Кожухаров с проф. Диана Гергова във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР