Нидерландският производител на оборудване за произвеждане на полупроводници ASML отчете

...
Нидерландският производител на оборудване за произвеждане на полупроводници ASML отчете
Коментари Харесай

Компанията за оборудване за чипове ASML отчита ръст на печалбите близо 38%

Нидерландският производител на съоръжение за производство на полупроводници ASML регистрира по-добри от упованията доходи и увеличи прогнозите си за продажби за цялата година. За второто тримесечие производителят регистрира растеж на чистите продажби по отношение на същия интервал на предходната година с 27%, като тяхната стойност е достигнала 6.9 милиарда евро по отношение на 5.4 милиарда година по-рано. Брутният марж за второто тримесечие на годината е достигнал 51.3%. Компанията покачва прогнозата си за растеж на чистите продажби за цялата година на годишна база до 30% по отношение на предходните упования за 25%. Нетната облага през тримесечието е достигнала 1.9 милиарда евро, което е 37.6% растеж по отношение на същия интервал на предходната година.Продажбите на ASML за първата половина на годината са достигнали 13.6 милиарда евро - растеж с 52% по отношение на 8.96 милиарда за същия интервал на миналата година.

Нидерландският производител на съоръжение за производство на полупроводници ASML регистрира по-добри от упованията доходи и увеличи прогнозите си за продажби за цялата година. За второто тримесечие производителят регистрира растеж на чистите продажби по отношение на същия интервал на предходната година с 27%, като тяхната стойност е достигнала 6.9 милиарда евро по отношение на 5.4 милиарда година по-рано. Брутният марж за второто тримесечие на годината е достигнал 51.3%. Компанията покачва прогнозата си за растеж на чистите продажби за цялата година на годишна база до 30% по отношение на предходните упования за 25%. Нетната облага през тримесечието е достигнала 1.9 милиарда евро, което е 37.6% растеж по отношение на същия интервал на предходната година.

Продажбите на ASML за първата половина на годината са достигнали 13.6 милиарда евро - растеж с 52% по отношение на 8.96 милиарда за същия интервал на миналата година.

" Нетните ни продажби през второто тримесечие възлизат на 6.9 милиарда евро, което е в горния завършек на нашите прогнози, а брутният марж е 51.3%, което е по-високо от плануваното, основно с помощта на спомагателните доходи от DUV през тримесечието ", съобщи в прессъобщение основният изпълнителен шеф на ASML Петер Венинк. " Очакваме чистите продажби за третото тримесечие да бъдат сред 6.5 и 7 милиарда евро с брутен марж към 50% ", добави той.
Реклама
Въпреки положителното показване на ASML през първата половина на годината Венинк предизвестява, че техните клиенти са по-предпазливи заради макроикономическата неустановеност.

" Клиентите ни в другите пазарни сегменти понастоящем са по-предпазливи заради продължаващата макроикономическа неустановеност и заради това чакат по-късно възобновяване на пазарите си. Освен това формата на кривата на възобновяване към момента е неразбираема. Въпреки това огромното ни струпване на неизпълнени поръчки в размер на към 38 милиарда евро ни обезпечава добра основа за превъзмогване на тези краткосрочни несигурности ", споделя той.
Без доста влияние от контрола на износа
В изявление, оповестено на уеб страницата на ASML, Венинк декларира, че компанията изчаква да види какви спомагателни дейности ще подхващат Съединени американски щати, само че не чака въведеният надзор на износа да има важен резултат за техния DUV бизнес както до края на годината, по този начин и в дълготраен проект.

Реклама
" Преди няколко седмици нидерландското държавно управление излезе с дефинитивно решение, което беше повече или по-малко в сходство с това, което съобщихме преди към три месеца. И мисля, че това единствено по себе си не беше огромна изненада ", съобщи Венинк. " За да дадем финален отговор на въпроса ви, би трябвало да разберем и какво е направило американското държавно управление... Имаше някои известия в медиите, че американците обмислят някои спомагателни ограничения. Разбира се, това е спекулативно. Не знаем какви са те. Но това, което разбираме, е, че няма да окажат значително въздействие върху това, което казахме преди. "

" Така че, когато преглеждаме ограниченията за надзор на износа като цяло, не чакаме доста влияние върху нашата 2023 година Но също по този начин не и върху по-дългосрочната прогноза, която дадохме по време на Capital Markets Day предходната година ", прибавя той.
Свързани публикации Китай ще ограничи износа на значими първични материали за производството на чипове 5 юли 2023, 12:17 Samsung ще влага 230 милиарда $ в пет завода за чипове в Южна Корея 20 март 2023, 09:40 Нидерландия стяга рестриктивните мерки върху износа на чипове за Китай 13 март 2023, 10:40 Съединени американски щати може да лимитират и южнокорейските чипове, създавани в Китай 28 февруари 2023, 11:10
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР