Нидерландският парламент одобри днес предложение за създаването на специален трибунал

...
Нидерландският парламент одобри днес предложение за създаването на специален трибунал
Коментари Харесай

Създават нов трибунал в Хага за руски военни и политически лидери заради войната в Украйна

Нидерландският парламент утвърди през днешния ден предложение за основаването на специфичен арбитражен съд в Хага, който да преследва правосъдно съветски военни и политически ръководители по отношение на спора в Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

С огромно болшинство депутатите одобриха решение, с което приканват държавното управление " интензивно да изследва " в Европейския съюз и Организация на обединените нации опциите за основаване на подобен съд.

В Хага е седалището на Международния углавен съд (МНС), който към този момент е почнал следствие за възможни военни закононарушения след съветското навлизане в Украйна на 24 февруари т.г. Този съд обаче няма пълномощия да инициира правосъдни преследвания по отношение на експанзията в Украйна.

Киев от дълго време лобира за основаването на специфичен интернационален или хибриден арбитражен съд, който в съдействие с МНС да съди високопоставени представители на Русия, виновни за нахлуването на съветските сили в Украйна. Миналата седмица Естония, Латвия и Литва приканиха в взаимно изказване страните от Европейски Съюз да поддържат основаването на подобен арбитражен съд.

Според признатата от Организация на обединените нации формулировка акт на експанзия значи " настъпление или нахлуване от въоръжените сили на една страна против територията на друга страна или всякаква военна окупация ". Въпреки съществуването на закононарушения според интернационалното право понастоящем Украйна не може да се обърне към никое съответно съдилище или арбитражен съд, отбелязва Ройтерс.

Агенцията напомни, че Москва упорито отхвърля обвиняванията на украинските управляващи и Запада, че е правила военни закононарушения във войната, която назовава с термина " специфична военна интервенция ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР