Нидерландски университет, станал жертва на кибератака, след която плати откуп,

...
Нидерландски университет, станал жертва на кибератака, след която плати откуп,
Коментари Харесай

Върнаха на нидерландски университет откуп, в 12 пъти по-голям размер от дадения

Нидерландски университет, станал жертва на хакерска атака, след която заплати откуп, с цел да не изгуби достъп до компютърни данни, получи назад част от откраднатото, само че даже тя е над два пъти повече от платеното, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на локален вестник.

През 2019 година Университетът на Маастрихт бил обект на солидна хакерска офанзива, която кодирала данните на стотици сървъри под операционната система "Уиндоус ", като достъпът до тях можел да бъде възобновен единствено след заплащане на откуп.

"Атаката не разрешавала на 25 000 студенти и чиновници достъп до научни данни, библиотеки, мейли ", изяснява в. "Фолкскрант ", представен от

Хакерите поискали 200 000 евро в биткойни.

Седмица след офанзивата университетът решил да заплати на нарушителите, написа вестникът, като изяснява и претекстовете: "Имало е опция от загуба на персонални данни, а студентите не можели да вземат изпити и да работят по дипломните си работи ".

Нидерландската полиция проследила част от парите до сметка, принадлежаща на перач на пари в Украйна.

През 2020 година прокуратурата конфискувала сметката, която съдържала разнообразни криптовалути, в това число част от откупа, заплатен от Университета на Маастрихт.

"И когато в този момент – над две години по-късно, дефинитивно стана допустимо да бъдат върнати парите в Нидерландия, се оказа, че цената им се е нараснала от 40 000 евро до 500 000 евро ", написа "Фолкскрант ".

Разследването на хакерската атака продължава, показва изданието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР