Нидерландия привлича кандидат-студенти с достъпни учебни такси. Таксата за обучение

...
Нидерландия привлича кандидат-студенти с достъпни учебни такси. Таксата за обучение
Коментари Харесай

Нидерландия възнамерява да затвори вратата пред чуждестранните студенти

" Нидерландия притегля кандидат-студенти с налични образователни такси. Таксата за образование в бакалавърска стратегия в Холандия е 2200 евро на година ", гласи едно от първите попадения в Гугъл при търсене " студенти в нидерландия " на български. Многобройни компании оферират ходатайство за намиране на подобаващ университет, финансиране, помощ с документи и така нататък Въпреки че няма точна статистика какъв брой българи учат там, страната става все по-атрактивна като университетска дестинация за следване на британски, изключително след Brexit.

Според медийни изявления България заема 5-о място по банкет на интернационалните студенти в Нидерландия с общ растеж на претендентите от 3200 на 3680 студенти към 2020 година Преди нас са Германия, Италия, Китай и Белгия.

През 2015 година 28% от всички студенти в Нидерландия са били задгранични. През есента на 2021 техният дял към този момент е 40%. Причината за това е комбинацията от налични такси и задоволително бакалавърски и магистърски стратегии на британски.

Иска ли обаче Нидерландия толкоз задгранични студенти е въпросът, който мощно се дебатира в страната в последните месеци.

Според някои нидерландски политици " обстановката към този момент е отвън надзор ". В диалога се включи и министъра на образованието Робърт Дайкграаф, който през април предизвести Народното събрание, че процесът по приемане на задгранични студенти би трябвало да бъде ръководен и даде обещание законопроект.

Мярката, за която се приказва интензивно в страната е фрапантно да се понижат курсовите, които се водят на британски до към 1/3 от сегашния потенциал, като се засилят стратегиите на холандски.

Проблемът напълно не е нов, само че повода да не се стига до по-сериозни ограничения е, че те биха били в прорез с един от главните правила на Европейски Съюз - свободното придвижване на хора. Освен това става дума за гении, които идват в страната и за привличане на пари към нидерландската стопанска система.

На доста места потенциалът за приемане на непознати студенти е доближат, написа министърът. В някои университети залите са претъпкани, а преподавателите пренатоварени. В доста градове като Утрехт, Амстердам и Грьонинген пазарът на недвижими парцели не може да отговори на търсенето. И най-после - нидерландските данъкоплатци финансират всичко това със лични средства.

В обичания на туристите Амстердам, само че също и в по-малките академични градове като Утрехт, предишното лято образователните заведения помолиха новозаписаните задгранични студенти да си потърсят друго място, в случай че към момента не са си намерили апартамент.

В групите за наеми във Фейсбук съвсем всяка публикация е: „ Само за холандци “ и " Без задгранични студенти ".

" Шпигел " приказва с Фрея Пинкава, 24-годишна студентка, която учи „ Креативен бизнес " в Hogeschool Utrecht от две години. Първите четири месеца тя прекарва в частно общежитие с плесен до леглото и планини от отпадък в общата стая - против 600 евро месец.

Пинкава споделя студентския си живот в Instagram и TikTok, само че от хубавата му страна - пазара за цветя, разходка с лодка с другари по канала, на шопинг с велосипед с розова кошница.

Ако през последните години десетки хиляди студенти от чужбина се стичат в Нидерландия, това не е единствено тъй като желаят да се възползват от положителните условия за образование там и да живеят в красиви градове. Но и тъй като университетите се опитваха да ги привлекат.

Има разнообразни отзиви за какво. Някои се базират на дефицита на квалифицирани чиновници - нидерландската стопанска система също се нуждае от млади гении от чужбина. Други считат, че университетите се грижат на първо място за парите, тъй като, в последна сметка, колкото повече студенти са записани, толкоз повече държавна поддръжка има - парите следват студента.

Едно нещо е несъмнено обаче - надали има друга страна от Европейски Съюз, в която да е толкоз елементарно за хора от чужбина да стартират да учат, както в Нидерландия. Сайтът „ Study in NL “ на неправителствената организация Nuffic, която работи взаимно с Министерството на образованието, показва, че холандските университети оферират най-вече курсове на британски език в континентална Европа - общо към 2000, съвсем 500 от тях в бакалавърска степен.

Особено след Brexit, необятната гама от курсове на британски език в Европейски Съюз в действителност се трансформира в съвсем неповторимо пазарно преимущество за Нидерландия.

В сегашния спор точно езикът на образование е най-голямата ябълка на раздора. Според министъра на образованието курсовете за бакалавърска степен би трябвало да са най-много на нидерландски.

Според неговия проект смяната би трябвало да е в действие от лятото на 2025 година като бакалавърски стратегии на непознат език останат, само че при строги критерии.

Университетите ще би трябвало да аргументират квотите си за чужденци, да вземем за пример с потребности на пазара на труда. Възможно е да се вкара приемен изпит за англоезичните специалности или да стане наложително задграничните студенти да учат холандски.

Нищо от това няма да е в несъгласие на европейското законодателството, считат специалисти. И най-много, новият закон няма да изключва хората въз основа на тяхната народност.

За студентите обаче това би било голяма смяна. Пинкава споделя пред " Шпигел ", че в случай че е имало наложителни модули на холандски език в нейната бакалавърска степен, тя е щяла да избере различен университет. „ Натискът да изучавам нов език по едно и също време със започването на образованието си би бил прекомерно огромен за мен. “

Критики идват и от някои университети, а след спор в парламентарната комисия по обучение в средата на юни фронтовете наподобяват още по-трудни. Един от причините им е, че интернационалната академична среда е от изгода за всички, тъй като е като подготовка за идващия стадий в живота на младежите - работата в интернационалните компании.

Университетите в граничните райони Твенте, Айндховен и Грьонинген нарекоха проектите на държавното управление " мощно тревожни " и " контрапродуктивни ".

Министърът на образованието Дайкграаф има намерение да показа законопроекта доникъде на юли. Все още не е ясно по какъв начин държавното управление има намерение да се оправи с проблемите на интернационализацията, без да изплаши прекалено много задгранични студенти. Така че врата като че ли е се затваря, само че не напълно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР