Нидерландия обяви, че подготвя доставката на 18 от американските бойни

...
Нидерландия обяви, че подготвя доставката на 18 от американските бойни
Коментари Харесай

Нидерландия подготвя доставката на изтребители F-16 за Украйна

Нидерландия разгласи, че приготвя доставката на 18 от американските бойни самолети F-16, обещани на Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.


С утвърждението на Съединени американски щати Дания и Нидерландия оповестиха през август, че ще дават до 61 самолета, откакто украинските водачи бъдат подготвени.

За реекспорта на военно съоръжение се изисква утвърждение, а държавното управление съобщи, че самолетите ще се нуждаят от спомагателни проби, преди да бъдат доставени.

" Днес осведомих президента Володимир Зеленски за решението на нашето държавно управление да приготви в началото 18 изтребителя F-16 за доставка на Украйна ", съобщи нидерландският министър на защитата, без да уточни дата на доставка.

Освен разрешението за експорт към момента би трябвало да бъдат изпълнени и редица други критерии, преди да се реализира доставката, в това число условия за личен състав и инфраструктура, добави той.

Напускащият нидерландски министър-председател Марк Рюте съобщи, че " това решение удостоверява неотслабващия ангажимент на Нидерландия да даде на Украйна поддръжката, от която тя се нуждае, с цел да отговори на продължаващата съветска експанзия ".

Зеленски съобщи, че е разговарял с Рюте и му е благодарил за поддръжката.

" Обсъдихме развиването на фронтовата линия, обстановката в Черно море и актуалните военни потребности на Украйна ", добави той.

Миналия месец Нидерландия изпрати пет самолета F-16 в Румъния, където те се употребяват за образование на украински водачи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР