Нидерландия е дестинация №1 за висше образование в чужбина сред

...
Нидерландия е дестинация №1 за висше образование в чужбина сред
Коментари Харесай

Искате да учите висше в Нидерландия? Първо си намерете квартира - Общество

Нидерландия е дестинация №1 за висше обучение в чужбина измежду българските кандидат-студенти в непознати висши учебни заведения. 63% от тях я избират, само че не са единствените. Напливът за там поради по-ниските такси за образование, разнообразието от компютърни и стопански специалности с образование на британски език и удобните условия за живот е толкоз огромен, че мнозина признати не могат да си обезпечат заслон. Местата в общежитията свършват за минути, а частни квартири също се намират мъчно. Затова в случай че желаете да учите в Нидерландия, кандидатствайте рано или търсете различни дестинации - поучават консултанти за висше обучение в чужбина.

Първата дата за ранно кандидатстване е 1 октомври. Тогава в София ще дойдат представители на 36 висши учебни заведения от 13 страни, в това число Нидерландия, за ревюто " Световно обучение ". След столицата ни такова ще се организира в Пловдив (02.10.), Бургас (03.10.) и Варна (04.10.). В София идват представители на 8 от най-предпочитаните холандски университети, в това число Tilburg University, Eindhoven University, Fontys University of Applied Sciences, NHL Stenden University of Applied Sciences, The Hague University of Applied Sciences, Rotterdam Business School, HAN University of Applied Sciences - и претендентите ще могат да се посъветват персонално с тях.

На държавно равнище в Нидерландия към този момент са планувани ограничения за вложения в нови общежития, само че строителството им ще отнеме време и действително повече квартири за студенти ще бъдат обезпечени след година, две, сподели Николай Христанов, управител " Висше обучение " в " Интеграл " на конференция през днешния ден. В досегашната му работа с кандидатстващи в чужбина той е имал случаи на признати в университет, които не са отпътували, тъй като не са съумели да си намерят квартира. Те нормално изчакват идващия банкет, а не сменят дестинацията, по негови наблюдения.

Досега в Нидерландия студентите плащаха към 2200 евро годишно (а първокурсниците двойно по-малко), а за 2023 година се чака таксата да се усили с към 100 евро, съгласно годишната инфлация.

След пандемията ползата към кандидатстването в непознати университети несъмнено се покачва. Ръстът по отношение на предходната година е с 21% - по данни на " Интеграл ".

След Нидерландия втора по интерес е Германия, която измества Англия след Брекзит. Излизането на страната от Европейския съюз докара до прекъсване на заемите за следване, което внезапно усили разноските на фамилиите за покриване на таксите за образование. Резултатът е 40% срив на търсенето. Така кандидатстващите в Германия са 49% от всички, а Австрия е малко след нея с 45% (При сумиране на процентите на претендентите за най-желаните просветителни дестинации надвишава 100, тъй като част от тях показват и втора страна.). Англия е четвърта с 42%.

Немскоезичните страни ще бъдат показани на ревюто в събота. За него ще дойдат и представители на Австрийската просветителна организация OeAD, както и на шест австрийски университета, които оферират стратегии на британски или немски език.

Двойно се е нараснало желанието на българските кандидат-студенти за следване в Белгия и Италия. Белгия е допустима опция на Нидерландия що се отнася до предлагането на стратегии на британски език, изясняват от " Интеграл " по стопанска система и обществени науки. Кандидатите ще могат да беседват в столицата ни с представители на Karel de Grote University of Applied Sciences.

Интересът на претендентите към специалностите остава неизменен. Първите три места заемат направленията " Бизнес, стопанска система, финанси ", " Компютърни технологии ", " Медии и връзки ". Търсена е и специалността " Психология ".

Що се отнася до интереса на претендентите към българското висше обучение, най-привлекателни са стратегиите, които обезпечават двойни дипломи - българска и задгранична.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР