Нидал Ахмад Алгафари е режисьор, писател, политически PR. Завършва НАТФИЗ,

...
Нидал Ахмад Алгафари е режисьор, писател, политически PR. Завършва НАТФИЗ,
Коментари Харесай

Нидал Алгафари пред Марица: Коалиционен кабинет на системн...

Нидал Ахмад Алгафари е режисьор, публицист, политически PR. Завършва НАТФИЗ, компетентност „ Кинорежисура “. Автор и режисьор на студентското предаване „ Ку-Ку “. Продуцент и режисьор на тв предаването „ Наблюдател “. От юни 2002 година до май 2004 година е изпълнителен шеф на Българска национална телевизия. Автор на шест романа.

- Г-н Алгафари, старт на оспорвана предизборна борба ли е отдръпването на Красимир Ципов от ГЕРБ и насилственият избор на Камелия Нейкова от ИТН за ръководител на ЦИК?

- Не е единствено предизборна история. ГЕРБ постъпиха вярно, като отдръпнаха ръководителя си на ЦИК, защото той би трябвало да носи отговорността за протичането на идните избори. Беше ясно, че на всички останали партии ще им се желае да могат да сочат с пръст вини на ГЕРБ. Така партията на господин Борисов поправи грешката си и остави решението в ръцете на президента и Има Такъв Народ, т.е. трансферираха топката за възможни проблеми при идващите избори в ръцете на президента, бъдещото служебно държавно управление, председателката на Народно събрание, ръководителя на ЦИК.

Приетото изборно законодателство сигурно ще сътвори компликации и ГЕРБ не желаят да носят отговорност за сътвореното от депутатите от другите партии в 45-ия парламент. А хората на Слави Трифонов нямаха различен избор, с изключение на да предложат своя кандидатура за ръководител на ЦИК и по този начин Има Такъв Народ ще носи законодателна и изборна отговорност.

- Какво сподели късият живот на 45-ия парламент?

- Това, което наблюдавахме е смешно и тъжно по едно и също време, даже трагично. Оказа се, че нито една от поръчките, с които политическите обединения на митинга влязоха в Народното събрание, не се получи. Напротив, още от началото на активността на 45-ото Народно събрание стартира предизборна акция. Всеки стартира да предлага на ишлеме. Видя се, че няма по какъв начин да бъдат изпълнени желанията на партиите, видяхме единствено тежък популизъм.

Стана като във вица за циганина, който отишъл на женитба и изсипал на младоженците куп бомбастични, само че празни обещания, тъй като подаръците се давали най-после. Дори се чудя по какъв начин никой не предложи да се гласоподават незабавно 1000 евро минимална пенсия за българските пенсионери.

- Имаше ли рационален вид за 45-ия парламент?

- Имаше вид на разсъдъка, който не беше осъществен. Възможно беше трите систематични партии, партии на статуквото, да преодолеят егото си, дрязгите между тях и да сформират експертно-програмен кабинет с доста ясни задания, с който страната да премине провокациите в идващите 1-2 години. Сега не съумяха да го създадат, само че може би ще го създадат в идващия или по-следващия парламент. В края на краищата ще схванат, че това е единственият вероятен вид. Партиите са наясно, че ръководство без обединения е невероятно, само че им се желае това да са обединения с сътрудници, близки до техните разбирания. Естествено, доста по-тежко е да се коалираш с хора, чиито разбирания са доста разнообразни. Българските политици би трябвало да се поучат от опита на сътрудниците си в Германия, Белгия, Нидерландия, да осъзнаят, че в един миг държавните ползи са доста по-важни от партийните.

- Какъв длъжностен кабинет да чакаме?

- Хората, подкрепящи президента, сигурно ще кажат, че служебният кабинет е уравновесен, вевежда ред. От другата страна ще разгласят служебния кабинет за подобен, който цели проверка, реванш, възмездие. Вероятно единственото нещо, което служебният кабинет ще направи, е да се опита да изкара всевъзможни хвърчащи листчета с най-различни ужким далавери или золуми, с цел да могат още повече да ударят по ГЕРБ. Но по нашите географски ширини най-лесното е да се уточни някой като подкупен или някоя жена да се нарочи като лека, тъй като нито за едното, нито за другото не се търси кой знае каква отговорност. Приказките са безвъзмездни, споделят в Сирия.

- Кой обаче ще реши значимите за страната проблеми – Планът за възстановяне и резистентност, актуализация на бюджета, в случай че се постанова?

- Лошото е, че служебният кабинет няма да има пълномощията на законодателството, на Народното събрание, с цел да направи каквото и да било значимо за страната. Точно най-важните проблеми постановат съставянето на държавно управление на разсъдъка, при което трите систематични партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които имат добре готови фрагменти, да се обединят, да си разпределят сферите на въздействие и да се опитат да измъкнат държавната каруца от блатото, в което стартира да затъва.

- Очаквате ли предварителните избори през юли да доведат до нова настройка в 46-ия парламент?

- Със сигурност ще доведат до дребни разлики – плюс-минус няколко мандата за партиите и обединенията. Ще има нови попълнения, които ще влязат, някои ще отпаднат. Но още веднъж ще е доста мъчно съставянето на държавно управление в мечтания вид от хората на Слави, които желаят 121 мандата, или пък ГЕРБ да имат болшинство с Патриотите да вземем за пример. Напротив, постоянно ще се стига до това, че трите огромни партии, ужким посочени като врагове, ще би трябвало да създадат стъпка една към друга. Виждали сме държавни управления на ГЕРБ и Движение за права и свободи, виждали сме държавни управления на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, виждали сме всевъзможни разновидности. Няма нищо ужасно в това трите огромни партии да преодолеят дрязгите си и да си разпределят сферите на виляние.

- Кой въпреки всичко рискува най-вече да се подхлъзне на идващите избори?

- Смятам, че ще се подхлъзнат всички, до един. Еуфорията около митингите, около желанието за смяна, беше стигнала върха си. Да стигне до нов връх ще е доста мъчно, по-скоро ще се слиза надолу, което значи, че ще намалеят гласоподавателите за партиите, които желаят да трансформират – хората на Слави, на Демократична България, на Мая Манолова. Вероятно и Българска социалистическа партия ще понижат резултата си, до момента в който ГЕРБ може би ще запазят или ще усилят малко процентите си. Смятам, че Движение за права и свободи са с максимален късмет за нарастване на гласоподавателите.

- Ще се оправят ли гласоподавателите с машинното гласоподаване?

- Ще има част, които няма да могат – най-вече по-възрастните хора, гласоподаватели най-вече на Българска социалистическа партия. Ако беше единствено на една страница на екрана, щеше да е по-лесно, само че когато би трябвало да се прелиства, на възрастните хора евентуално ще им би трябвало помощ. А когато се наложи някой да покаже по какъв начин става, ще става интервенция на изборите.

- Как комплицираната обстановка ще се отрази на упоритостите на президента Радев за втори мандат?

- Все още не се знае по какъв начин ще преминем през служебния кабинет и идващите избори. Президентът стартира да приема към този момент повече негативи, в сравнение с позитиви, както до момента. До един миг той беше водач на опозицията, с което даже навреди на Българска социалистическа партия, като им лиши имиджа на опозиционери. Това удари социалистическата партия на изборите на 4 април, защото доста хора не ги възприеха за съпротива. Дотук Радев печелеше, оттук насетне може единствено да губи, откакто е стигнал върха си. Много зависи от това дали Бойко Борисов ще пожелае да подари на Радев и втори мандат, както му подари първия.

- Да чакаме ли въпреки всичко добра развръзка след новите избори?

- Напротив, ще става все по-тъжно – чакат ни доста тежни провокации. Това, което се случва сред Съединени американски щати и Русия е плашещо и е противоречиво дали сме готови за спор, който съзрява сред великите сили, при поможение, че сме толкоз разединени. Не знам дали политиците регистрират протичащото се в Турция. На 20 май има избори в Сирия, чиито резултати могат да причинят нова бежанска вълна.

За страдание до момента не съм чул мнение за политическата обстановка на открито от нито една от трите обединения на смяната. Единствената реакция беше рецензия на отношението на Кремъл към опозиционера Алексей Навални. Никой не приказва за казуса ни със Северна Македония, никой от новите партии не изяснява какво ще вършим оттук нататък с пандемията, какво ще вършим при възможна бежанска вълна от Сирия след изборите или от Афганистан след напускането на американските войски. Може би хората от партиите на митинга не си дават сметка за значимостта на тези проблеми, до момента в който те не почукат на вратата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР