Независимостта на антикорупционната комисия се осигурява чрез предложените принципи за

...
Независимостта на антикорупционната комисия се осигурява чрез предложените принципи за
Коментари Харесай

Цачева не иска Радев да избира шефа на антикорупционния орган

Независимостта на антикорупционната комисия се обезпечава посредством препоръчаните правила за нейното структуриране. Само при избор от Народното събрание може да са налице гаранции за бистрота, отчетност, гласност в нейната активност.
Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева по време на полемика в Народното събрание по плана, квалифициран от ведомството ѝ за антиконституционен закон.
Само час по-рано президентът Румен Радев съобщи, че е най-логично президентът да назначава ръководителя на бъдещето звено, както е заложено в различния законопроект на Българска социалистическа партия.
Цачева обаче посочи основната роля на парламентарния надзор при назначението от Народно събрание. Самият план на правосъдното министерство планува комисията да бъде в състав от петима души - ръководител, заместител и трима членове. Шефът ще се избира от Народно събрание, както и заместникът и членовете, само че по негово предложение.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подсети, че в първия план, който стигна до предходното 43-то Народно събрание, бе заложено Министерският съвет да назначава шефа на комисията.
В последна сметка обаче се е стигнало до консенсус, че изпълнителната власт не трябва да има такава роля, с цел да няма подозрения за основаване на наказателен орган. Затова партиите се обединили, че в парламентарна република тъкмо Народно събрание би трябвало да е органът по назначение.
Главният прокурор Сотир Цацаров също посочи като извънредно мощен позитив на законопроекта на правосъдното министерство процедурата по желание на ръководител и членове на антикорупционната комисия с плануваното необятно разискване при номинирането.
Цацаров обаче не спести и рецензиите си към законопроекта на държавното управление. Той акцентира, че най-големите му терзания са свързани с плануванаъа опция за потреблението на доброволни сътрудници с имунитет, което по думите му криело съществени опасности.
Той повтори и безапелационното си мнение, изразено и през вчерашния ден, срещу това да има трето звено - новата антикорупционна комисия, която да ползва СРС-та. В отговор Цачева посочи, че ще уточняват наредбите и тя единствено ще бъде заявител, не и собственик на техника за СРС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР