Независимо от усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се

...
Независимо от усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се
Коментари Харесай

България запазва високия си рейтинг на икономика

Независимо от усложнената икономическа конюнктура рейтингът на България към този момент се резервира на равнище B2 - " сдържан риск " от забавени заплащания и неприятни вземания, написа в отчет на Euler Hermеs, компания за обезпечаване на търговски заеми.

Девет от 18 изследвани бранша у нас обаче към този момент попадат в зоната на сензитивен риск, оповестяват от компанията.

Мониторингът обгръща 242 страни като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дълготрайни индикатори. Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени заплащания и неприятни вземания при реализиране на покупко-продажби с компании, опериращи в съответната страна.

Скалата на Euler Hermes включва два знака - за средносрочен риск от AA (най-нисък), A, BB, B, C, D (най-висок) и за краткосрочния риск по канара 1 (най-нисък) до 4 (най-висок). В същото време се прави оценка на 18 бранша във всяка страна, като те се индексират от " зелено " за невисок, през " жълто " за сдържан, " оранжево " за сензитивен до " алено " за висок риск.

В България половината от изследваните браншове към този момент " светят " в оранжево, откакто към тази зона от жълтата мина и Производството на автомобилни елементи. Това е и единственият бранш с намален рейтинг в новия отчет на Euler Hermes.

В зелената част на скалата у нас, като най-ниско рисков, към този момент съумява да се задържи единствено Софтуер и ИТ услуги.

18 са страните с намален рейтинг, като измежду тях попадат и такива от района на Централна и Източна Европа - Румъния, Словакия, Чешката република, Полша и Литва.

" Видимите и евентуални последствия от пандемията на Covid-19 са отразени в нашия разбор на риска в обособените страни. Продължаваме да следим ситуацията във Франция, Германия, Испания и Съединени американски щати, като все още те разполагат с нужните принадлежности да защитят бизнеса там, само че обстановката може да внезапно да се усложни, в случай че изолацията продължи и стопанските системи останат замразени за по-дълъг интервал. ", предизвестява Людовик Сюбран, основен Икономист на Euler Hermes и Allianz.

Общо 126 бранша във всички изследвани страни също са с ревизиран към по-рисков рейтинг. В 60процента от случаите става въпрос за основна смяна - от сдържан към висок риск. Най-сериозно обиден е Автомобилостроенето с намаляване в 26 страни. На второ място в отрицателната ранглиста се подрежда Транспортът (понижение в 21 държави), следван от Електроника (понижение в 14 държави) и Търговия на дребно (понижение в 12 държави). Най-сериозно повишение на риска по браншове има в Западна Европа с 52 проверки надолу, а в Източна Европа те са 24.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР