Независимо дали търсите образователно преживяване или пък активен поход за

...
Независимо дали търсите образователно преживяване или пък активен поход за
Коментари Харесай

Три маршрута за екскурзии на час от столицата

Независимо дали търсите просветително прекарване или пък деен поход за опция на уикендите, прекарани в столицата, Софийска област разполага с голям брой разновидности, от които да се възползвате в почивните дни. На по-малко от час и половина път от София, без значение в коя посока поемете, ще намерите с какво да запълните деня си.
На север: По стъпките на Вазов
Ако търсите място за дейна разходка наоколо до София, набележете си Вазовата екопътека в Гара Бов, на към 20 минути след Своге. Кръстена е на най-известния български публицист, който се е разхождал тук и от живописното Искърско дефиле се е въодушевил да напише редица разкази. Твърди се, че тъкмо там Вазов замалко не е бил задържан, до момента в който съзерцавал местността към водопада Скакля , тъй като го заподозрели в иманярство. Пътеката е стръмна, лишава към час и половина в една посока и приключва с нанагорнище до водопада и панорама към цялото дефиле.
Гледката от Вазовата екопътека
Добра опция е разходка до Лакатнишките скали , няколко километра на север от Гара Бов, където пътеката стартира от шосето до карстов извор Житолюб в Искърското дефиле. Наблизо е и пещера Темната дупка, както и паметното за района, а в село Гара Лакатник се намира и новата винарна на компанията за малиново вино " Трастена ", която неотдавна създава и ябълково вино.
На изток: Селото с културния календар
Ако има място отвън столицата, където всеки уикенд нещо се случва, това сигурно е. На уеб страницата на общината всеки месец се разгласява лист със събития, като съвсем всеки уикенд е напълнен с такива - от Великденски работилници и Празник на плодородието до Нощ на литературата и надпревари по шах. А до момента в който сте в центъра, може да посетите и неотдавна отворения фолклорен център , който включва интерактивни игри, възстановки и цифрови изображения (входът е 4 лева на човек).
В центъра на с. Чавдар има проведени събития съвсем всеки уикенд Фотограф: Надежда Чипева Реклама
На няма и 2 км от селото се намира археологическият парк " Тополница " , който В него може да се види по какъв начин са изглеждали жилищата на неолитните хора преди 6 - 8 хиляди години. Музеят споделя историята на седемте културни пласта във възстановка на селищна могила. Част от къщите в селището може и да се наемат за нощувки. До него се стига по добре поддържан път, завършващ с огромен паркинг, на който има зарядни станции за е-автомобили. Комплексът включва и заведение за хранене, подслон с барбекю, дребна сцена навън, въжен парк със спортни атракции и стена за катерене (вход на човек: 2 лева.).

В непосредствена непосредственост до селището се намира параклисът " Света Петка " , повдигнат на рид, от който се вижда цялата околност. По черен път от там се стига до водопад Казаните , който е самостоятелен с табели за посоките и оставащото разстояние до водопада. Освен пешком до там може да се стигне и с проведен превоз, който потегля от археологическия парк, билетите за който се купуват от касата на парка.
На юг: Балнеолечение и разходка обратно във времето
Село Белчин е уместно както за еднодневен престой, по този начин и за по-дълга почивка поради, в които басейните се зареждат с вода от локалните минерални извори. При къса разходка за един ден разновидностите да се възползвате от минералните извори са или частните плажни комплекси , които обаче работят единствено в летния сезон, или локалните минерални бани , за жалост в окаяно положение, само че пък против алегорична цена от 5 лева

Край селото е построен културно-историческият комплекс Цари Мали град , на мястото на който се е простирала едноименната римска цитадела и укрепено населено място, известно още като Малкия Цариград. До хълма се стига по 20-минутна полегата екопътека, която стартира вляво от музея в Белчин. Друг метод е лифт-асансьорът, с който се стига за по-малко от 5 минути, за който обаче постоянно има огромни опашки от туристи. Може да се купи билет, който включва вход както за крепостта, по този начин и за етнографския музей назад в селото, цената на който е 6 лева за възрастни.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР