Независимо дали става въпрос за войната на Русия срещу Украйна,

...
Независимо дали става въпрос за войната на Русия срещу Украйна,
Коментари Харесай

Изпитанията, пред които е изправен ЕС през 2024 г

Независимо дали става въпрос за войната на Русия против Украйна, вероятното завръщане на Доналд Тръмп като президент на Съединени американски щати или измененията в личната политика на блока, Европейският съюз (ЕС) има доста задания за решение през идната година, написа Deutsche Welle.
Прочетете още
Войната в Украйна

27-те страни членки на Европейски Съюз неведнъж са обещавали да оказват помощ на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се отбрани от Русия. Лидерите на блока като цяло са съгласни, че победа на Русия би била рискова за сигурността на района. Въпросът е дали ще продължат да стоят зад Украйна и през 2024 година

През последните седмици станахме очевидци на доста полемики за умората от войната и отслабващата взаимност в Брюксел. Държавите членки изпитват усложнения да подпишат единомислещо финансовата помощ, която Европейски Съюз към този момент е заречен. Настоящият метод, съгласно който Украйна би трябвало да реши дали да договаря с Москва, може да бъде подложен под въпрос през идната година.

„ Първата цел би трябвало да бъде да продължим да работим за обективен и дълготраен мир, а не за още един замразен спор “, акцентира ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен през ноември. „ Най-добрият метод да осигурим на Украйна непоклатимост и разцвет в средносрочен и дълготраен проект е, несъмнено, участието в Европейския съюз “, прибавя тя.

Разширяване на Европейски Съюз

Почти всички страни членки споделят, че желаят да видят Украйна присъединена към блока, само че поотделно водачите признават, че Фон дер Лайен може да отиде прекомерно надалеч и прекомерно бързо. Украйна и Молдова би трябвало да стартират публични договаряния за присъединение през 2024 година Но консолидираното на опустошената от война Украйна в Европейски Съюз може да докара до големи разноски за сегашните страни членки.

Дори измежду най-близките поддръжници на Украйна, Полша и балтийските страни, наподобява настроенията се охлаждат. Те биха могли да се трансфорат от чисти получатели на средства в чисти платци в бюджета на блока. Зад кулисите чиновници на Европейски Съюз се пробват да потушат опасенията: договарянията може да стартират, само че присъединението може да се случи след години, даже след десетилетия.

И шестте страни от Западните Балкани, които към момента чакат участие в Европейски Съюз, биха желали да последват стъпките на районния пионер Хърватия и да се причислят към блока. Някои от тях са чакали 20 години и в този момент гледат съмнително по какъв начин кандидатурите на Украйна и Молдова са прокарани напред.

Черна гора, Албания и Република Северна Македония (РСМ) се чака да получат условни дати за присъединение, частично за намаляване на възходящото съветско и китайско въздействие на Балканите.

За Сърбия и Косово вероятностите за присъединение наподобяват по-малко ясни, като непрекъснатите битки сред двете страни спъват напредъка им.

Босна и Херцеговина се бори да се отърси от статута на нефункционираща страна. Най-голямата спънка тук е спорът сред босненските сърби и други етнически групи, подхранван от Русия.

Вътрешните проблеми на Европейски Съюз

Междувременно Европейски Съюз би трябвало да акцентира на вътрешната работа. Необходими са промени в процесите на взимане на решения и финансиране. Френският президент Еманюел Макрон от дълго време твърди, че единствено един самостоятелен, стопански мощен Европейски съюз може да одобри нови членове. Правителството на Германия предложи решенията да се вземат с болшинство, а не с единогласие, условие, което постоянно е причина за съществени забавяния.

Дипломати от Европейски Съюз споделят, че не е ясно дали ще бъдат приложени някакви промени през 2024 година Премахването на единодушието ще изисква единомислещо решение авансово. През последните години обаче Европейски Съюз не съумя да обезпечи единодушието на две страни - Унгария и Полша, които постоянно употребяват ветото си.

Наказателните ограничения за справяне с отстъплението от върховенството на закона в страните членки наподобява са имали слаб резултат. Все по-опозиционно настроеният Виктор Орбан ще остане министър-председател на Унгария през 2024 година В Полша, въпреки това, някогашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск завоюва изборите.

Приет от страните членки през 2007 година, Лисабонският контракт продължава да дефинира разпоредбите на блока. През 2024 година ще чакаме повече полемики за това дали тези правила към момента са подобаващи.

Доналд Тръмп

В взаимозависимост частично от резултата от поредицата настоящи правосъдни каузи, евентуалното завръщане на републиканеца Доналд Тръмп в Белия дом би предизвикало съществено главоболие за Европейски Съюз и за доста членове на НАТО. Европейски Съюз може да загуби Съединени американски щати като непосредствен съдружник в търговията, подкрепящ Украйна и възпиращ Русия.

Германо-американската комерсиална камара се тревожи, че избраният отново Тръмп ще наложи наказателни мита върху търговията с членовете на Европейски Съюз. В подмяна блокът ще би трябвало да усили митата и налозите. Обемът на търговията евентуално ще спадне и икономическият напредък ще бъде стеснен.

Избори за Европейски парламент

През юни гласоподавателите в целия Европейски Съюз ще се насочат към урните, с цел да изберат нов Европейски парламент (ЕП). Последния път, когато имаха тази опция, се явиха единствено към половината от имащите право на глас. Очаква се дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) още веднъж да излезе като най-голямата група в Европарламента. Крайнодесните също се чака да привлекат задоволително гласоподаватели.

Според изследване на публичното мнение на Евробарометър най-големият проблем за гласоподавателите е тяхното самостоятелно икономическо положение и стандартът им на живот. Украйна, миграцията и разширението на Европейски Съюз са тематики, които попадат доста по-надолу в листата, когато става въпрос за гласоподавателите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР