Независимо дали става въпрос за обувки, пълни с шоколад, вечерно

...
Независимо дали става въпрос за обувки, пълни с шоколад, вечерно
Коментари Харесай

10 от най-странните коледни традиции по света

Независимо дали става въпрос за обувки, цялостни с шоколад, вечерно каране на ролкови кънки или празнично ядене на KFC, другите народи имат свои лични особени способи за отбелязване на Коледа. Daily Mail показва част от тях:
Япония - коледна вечеря от KFC
Коледните вечери в Япония наподобяват доста разнообразни от тези в множеството страни - няма и диря от пуйка, свинско или йоркширски пудинг. Японците нормално честват Коледа с храна от KFC, като някои я поръчват месеци авансово.

На 25 декември пред заведенията за хранене на веригата в страната се образуват дълги опашки от искащи да спазят дългогодишната традиция. Заведенията получават празнично видоизменение в навечерието на Коледа, а талисманът им полковник Сандърс се трансформира в Дядо Коледа.

Коледната кофа на KFC се предлага с колекционерска паница с лимитирано издание на тематика Коледа.

Не е изненадващо, че седмицата преди Бъдни вечер е най-печелившата в годината за франчайза в Япония, като веригата отбелязва рекордни продажби от 55.3 млн. $ (7.1 милиарда йени) през 2019 година
Полша - говорещи животни
Вероятно не е необичайно да се чудите какво мисли вашият домакински любим и какво би ви споделил, в случай че можеше да приказва. В Полша имат вяра, че по време на вечерята на Бъдни вечер животните получават дарбата да приказват.

Според легендата, това е с помощта на животните, помогнали за посрещането на бебето Исус след раждането му. В резултат на това полячетата постоянно се пробват да разменят по някоя дума със своите комплицирани кучета и котки в навечерието на Коледа.
Германия - обувки, цялостни с шоколад
Вечерта на 5 декември - ден преди празника на Свети Никола, децата в Германия лъскат обувките си и ги оставят на улицата или покрай камината. Те имат вяра, че по-късно ще ги намерят цялостни с шоколадови бонбони и сладки от Николаус (Св. Никола) като премия за положително държание.

Мандарини и дребни дарове също постоянно се оставят в обувките, сходно на концепцията за коледния чорап. Според легендата, непослушните деца намират развален картоф в обувките си, а не лакомства.
Венецуела - ролкови кънки
За някои Бъдни вечер значи празник в ресторант с приятелите и фамилията, за друти това е уютна вечер с домашна храна и филми. Във Венецуела обаче това е занимателна вечер, прекарвана в каране на ролкови кънки.

В навечерието на Коледа жителите на столицата на страната Каракас могат ще бъдат видени да се придвижват до църквата за коледната литургия на ролкови кънки.

Карането на кънки е толкоз известна традиция, че улиците са затворени за коли, което разрешава на локалните да пътуват безвредно и да се любуват на това занимателно коледно занятие.
Китай - „ сестрите “ на Дядо Коледа
Ако сте в Китай за Коледа, недейте да очаквате да срещнете елфи или джуджета. В страната Добрият дъртак е прочут като Sheng dan Lao ren, а неговите помощници се назовават „ сестри “. Те постоянно носят алено и бяло и следват Дядо Коледа, както вършат елфите.
Нидерландия - ранна Коледа
Противно на международната традиция, вечерта на 5 декември е най-вълнуващият коледен ден за децата в Нидерландия, защото това е времето, в което Синтерклаас идва с дарове. Малчуганите оставят обувка до камината, пеят обичайни коледни песни и чакат подаръците им да дойдат.

Денят поставя началото на празничните тържества, а Дядо Коледа постоянно идва в страната в средата на ноември за разнообразни събития и паради. Синтерклаас се основава на Свети Никола, само че легендата гласи, че той живее в Испания със своите помощници – пиетените, и неговия бял кон.

Пиетените са сходни на елфи и се обличат в ярки цветни облекла, с цел да раздават сладкиши на децата.
Италия - овчари свирят на гайда
Италианската традиция повелява овчари, облечени в обичайни наметала от овча кожа, да свирят на гайда на площада.

Те нормално пътуват по двойки от планинските си домове за празничния театър. Известни са като zampognari и извършват обичайни химни и музика в някои елементи на Италия, като Неапол и Рим.
Румъния - кръвопролитие на прасеКоледните обичаи в Румъния са доста неповторими, а най-важната от тях в предишното е клането на прасе. Семействата се събират в селските региони, с цел да пожертват едно от своите животни, като употребяват месото му за подготвяне на коледни ястия.
Обикновено тази традиция се съблюдава на 20 декември и се назовава Ziua de Ignat, което в превод значи Ден на Игнатий. Тъй като някои румънци считат, че е демонстрация на свирепост, този бит към този момент не е толкоз известен.
Австралия и Съединени американски щати - сърфиращи Дядо Коледа
Коледа в Австралия се пада през лятото, тъй че е всекидневно да видите сърфиращи Дядо Коледа в яркочервени поларени костюми, бяла брада и огромни черни ботуши.

Традицията се уголемява и в Съединени американски щати, където сутринта на Бъдни вечер хора от цялата страна се събират на плажове във Флорида, с цел да гледат по какъв начин сърфистите, облечени като Добрия дъртак, поемат по вълните.
Испания - коледна лотария
Испанската коледна
лотария е най-голямата в света и съвсем всички испанци я играят. Хората нормално се комбинират с другари, сътрудници или съседи, като всяка година се изплащат над два милиарда евро джакпот.

Известна като El Gordo,
лотарията се тегли на 22 декември в Мадрид - това е най-големият и най-популярен тираж за годината, като билети за него се продават месеци авансово. Традицията стартира през далечната 1812 година и към момента е вълнуваща за испанците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР