Независимият руския вестник Новая газета спира да пише за войната

...
Независимият руския вестник Новая газета спира да пише за войната
Коментари Харесай

Руски вестник обяви, че спира да пише за войната в Украйна заради цензура

Независимият съветския вестник " Новая газета " стопира да написа за войната в Украйна поради цензурата в Русия. Това разгласи през днешния ден основният редактор Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата премия за мир за предходната година, съобщи Ройтерс.

По думите му материалът за военните дейности на Русия в Украйна ще бъде свален от уеб страницата на вестника, само че изданието ще продължи да оповестява за последствията от тези дейности, включително задълбочаването на икономическата рецесия и преследванията на инакомислещи.

" Военната цензура в Русия бързо мина в нова фаза: от опасност за блокиране и закриване на издания (което се ползва съвсем изцяло) тя мина към опасност за наказателно гонене против публицисти и жители, които популяризират информация за военните дейности, друга от прессъобщенията на министерството на защитата ", се споделя в обръщението на вестника към читателите.

В текста се показва, че тази опасност " безспорно ще бъде осъществена ". Изтъква се, че вестникът няма да рискува свободата на своя екип, само че в същото време няма да пренебрегне желанието на читателите той да продължи да работи, въпреки и под военна цензура.

По-рано тази седмица в Русия бяха закрити радио " Ехото на Москва " и тв канал " Дожд ", напомни Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР