Независими артисти, културни дейци и собственици на частни школи от

...
Независими артисти, културни дейци и собственици на частни школи от
Коментари Харесай

Недоволни артисти: Забавя се финансирането с общински средства на проектите им

Независими актьори, културни дейци и притежатели на частни школи от Благоевград недоволстват, че към този момент втора година не могат да осъществят планове, утвърдени за финансиране с общински пари. Те са минали през всички комисии, само че към момента не са подписани контракти и надлежно не са отпуснати средства. Въпреки че плановете от втората сесия на фонд " Култура " към Община Благоевград не са изпълнени, е оповестена трета сесия за набиране на нови оферти.

През 2019 година стартира втора сесия за финансиране на планове по фонд „ Култура “ към Община Благоевград. Одобрени са 7 плана. Два от тях – за учебен спектакъл за децата от селата в общината и за спектакъл под звездите, са на Бранимир Митов.

" Трябваше да сключим контракт, проектодоговор беше изработен и в един миг ни споделиха, че няма да сключим контракт, т.е. не ни споделиха, а посредством медиите разбрахме, че няма да има такива контракти. Не сме получили от Община Благоевград нито писмо, нито мейл, безусловно нищо ", сподели Бранимир Митов.

Въпреки че също не е сключил контракт с общината за плана си за неделно учебно заведение за деца и възрастни и не е получил финансиране, Иван Кацарски е почнал подготовка за реализацията му.

" Втората сесия, планова по фонд Култура действително не е завършила, защото средствата са гласувани – 200 000, все още са изразходвани 80 и няколко хиляди, има 115 000 останали за асимилиране. И тези пари стоят. Договорите със спечелилите са готови, ние чакаме сключване ", сподели Иван Кацарски.

" Ние нямаме срещу да има 3, 5 и 10 сесия на фонд " Култура ". Това, което желаеме, е да осъществяваме нашите планове, с цел да може да доразвием като цяло културата в Благоевград. Именно за това се прави този фонд " Култура ", изясни Надежда Червенкова.

От община Благоевград споделиха, че няма по какъв начин утвърдените планове от втората сесия на фонд " Култура " да бъдат осъществени, тъй като няма подписани контракти. Ще се изпълнят ли плановете или ще останат единствено на хартия, ще преценяват членовете на новосформирания експертен съвет към фонда.

" Те ще решат какво ще се случи с тези оферти. Най-малкото те би трябвало да бъдат обновени, тъй като към днешна дата 2019 година няма отношение към 2021 година Ние не може да носим отговорност за планове оферти в тази ситуация за 2019 година Нормално е да бъдат подадени още веднъж и надлежно експертният съвет да ги преразгледа и към този момент пристъпваме към подписване на контракти, това е. Пари за просвета постоянно ще има, защото това е приоритет за Община Благоевград и аз не виждам проблем ", сподели заместник-кметът на Община Благоевград Пролет Трифонова.

От общината настояват, че неусвоените пари от втората сесия на фонд „ Култура “ не са изразходвани за други цели.

" Никъде не са пренасочени. Те просто си остават спестовност на този фонд ", сподели шефът на дирекция " Финансова политика " към Община Благоевград Костадин Шумантов.

Бюджетът на фонд " Култура " за тази година е 100 000 лева Новият съвет, който с 2-ма външни специалисти – Христо Мутафчиев и Цвета Врангова, и от който зависи разпределението им, ще заседава идната седмица.

Автор: Йорданка Бакалска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР