Незаконосъобразно е решението на Общинския съвет в Ловеч за произвеждане

...
Незаконосъобразно е решението на Общинския съвет в Ловеч за произвеждане
Коментари Харесай

Съдът отказа референдум за ВиК в Ловеч

Незаконосъобразно е решението на Общинския съвет в Ловеч за производство на локален референдум, реши Ловешкият административен съд. Той анулира като незаконосъобразно решението на Общинския съвет за локалното допитване, заяви БНР.

Местният референдум трябваше да бъде с въпрос: " Желаете ли Община Ловеч да обособи общинско сдружение ВиК - Ловеч със 100% общинско присъединяване, като за задачата излезе с активите си от настоящето сдружение, в което мажоритарен притежател е страната, а Ловеч има 28% от капитала? ".

Делото е формирано по тъжба на Областния шеф Ваня Събчева.

Съдът смята, че в решението, като административен акт, не са посочени никакви правни учредения за приемането му.

" Изложените в предлагането условия да се понижи цената на водата за жителите на община Ловеч и да се обособи общинско комерсиално сдружение по никакъв метод не могат да се смятат за претекстове, обосноваващи приемането на решение за производство на референдум по посочения въпрос ", написа в мнението на магистратите.

Парите за сходен референдум се обезпечават от общинския бюджет. Общинският съвет е длъжен по едно и също време с вземането на решение за производство на референдум да дефинира и дата за провеждането му. Същевременно общинският съвет би трябвало да утвърди образците от книжата за референдума и да утвърди разноските за организирането му.

Решението на Административния съд е дефинитивно и не предстои на обжалване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР