Незаконни сметища се появиха край защитеното бургаско езеро Вая. Тонове

...
Незаконни сметища се появиха край защитеното бургаско езеро Вая. Тонове
Коментари Харесай

Езерото Вая пред екокатастрофа заради тонове боклук

Незаконни сметища се появиха край предпазеното бургаско езеро Вая. Тонове боклуци се изхвърлят с камиони - от битови до строителни, заяви bTV.

Снимки и карти на сходни сметища бяха оповестени в обществените мрежи. Сигналите обаче постоянно са анонимни и очевидците се крият. От община Бургас са открили противозаконни сметища на 5 места и към този момент са почистени, само че обстановката за водоема е пагубна, считат еколози. Стотици са гумите от коли и камиони, които лежат на дъното на езерото.

Павлин Михов, дирекция " Екология " в Община Бургас, изясни, че глобитe стартират от 500 лв. и доближават до 10 000 лв..

" Много мъчно се откриват нарушителите, когато нямаме помощта на хората ", показва Михов.

" С наши екипи, с сътрудници вървим и почистваме, правили сме акции разнообразни. Не могат обаче да смогнат с просто потенциала и количеството боклук, който се изхвърля за жалост ", споделя Ана Янчева, екологична фондация " Виа Понтика ".

Край езерото Вая гнездят над 250 типа птици, огромна част от тях са вписани в Червената книга. Тоновете каучук и отпадъци обаче подлагат на риск съществуването на предпазената зона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР