Незабавно в прокуратурата в Стара Загора трябва да започне проверка

...
Незабавно в прокуратурата в Стара Загора трябва да започне проверка
Коментари Харесай

Соня Нейкова, дългогодишен наказателен съдия, за бруталния случай в Стара Загора: Незабавно трябва да започне проверка в прокуратурата 

Незабавно в прокуратурата в Стара Загора би трябвало да стартира инспекция и да има осъдени поради фрапиращата непросветеност по случая с обезобразеното 18-годишно момиче. Това сподели дългогодишният углавен арбитър Соня Нейкова, която потърси „ Труд news ”, възмутена от опитите да се хвърли виновността за освобождението на 26-годишния обвинен върху тричленния състав на Окръжния съд.

„ Съдебно-медицинската експертиза е съображение за покачване на обвиняване. Но случилото се е меко казано озадачаващо и без аналог в моята процедура. Първо, имат експертиза със умозаключение за лека телесна щета, при което следствието е по член 130 от Наказателен кодекс, по частна просба и не може да се желае задържане под стража. След като се подвигна звук, внезапно притеглят обвинения към наказателна отговорност за междинна телесна щета, единствено с цел да могат да внесат искане за взимане на мярка за неотклонение по член 129 от Наказателен кодекс. Вероятно това е опит да прикрият бездействието по следствието цялостен месец. Второ знамение – районният арбитър взема мярка за неотклонение по дело от частен темперамент. Това също е жестоко нарушаване. Така делото стига до окръжния съд, където сътрудниците са работили по закон, само че в този момент са подложени на публично тричане поради грешките на други. Страшно е да правораздаваш, с цел да се харесаш “, съобщи Нейкова.

Според нея е необичайно мълчанието за това какво е правил обвинителят от окръжната прокуратура – дали е желал или не мярка за неотклонение. Изготвянето на втора съдебно-медицинска експертиза също е процедура, само че съдът я назначава откакто стартира същинското произвеждане. Малки изключения е има и те са постоянно по каузи, подплатени с доста пари, уточни Нейкова.

По думите й, в случай че прокуратурата е работила умело, незабавно е можела да повдигне обвиняване по член 131, алинея 1, т. 8 и 9 – за закононарушение от общ темперамент, осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост, което е реалност. „ Защо не са употребили този текст, а след цялостен месец още веднъж разпитват очевидци и вкарват в приложимост обвиняването за закана за ликвидиране, което стана съвременно да се употребява като дъвка от обвиняването?! Това е стажант не би направил, тъй като казусът не е комплициран – при 21 дълбоки пострадвания незабавно обвиняването трябваше да е по член 131. Усещането ми през днешния ден, е че ще минат доста години, до момента в който превърнатата в страшилище прокуратура още веднъж проработи обикновено “, заключи Соня Нейкова. В дългата си кариера, завършила в края на 2017 година, тя е била прокурор, углавен арбитър, а от 2010 година - и зам.-председател на Варненския областен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР