Nexo казва, че е достигнала задънена улица в разговорите си

...
Nexo казва, че е достигнала задънена улица в разговорите си
Коментари Харесай

Българската криптобанка Nexo излиза от американския пазар

Nexo споделя, че е достигнала " задънена улица " в диалозите си с регулаторите в Съединени американски щати. Засега се стопира единствено депозитният и артикул в някои щати, като компанията не дава информация какъв брой време ще отнеме напускането на пазара. Решението идва месеци след координирани дейности на осем щата против компанията.
Българската криптобанка, напуща американския пазар. Това оповестиха от самата компания късно в понеделник. Nexo обосновава решението си с това, че след към година и половина диалози с американските регулатори те са стигнали до " задънена улица ". Съобщението идва, и дни откакто федерален регулатор - Consumer Financial Protection Bureau, е отхвърлил жалбата на Nexo, че не може да проверява продуктите й.

Реклама
" Решението ни идва след над 18 месеца безкористен разговор с американските щатски и федерални регулатори, който доближи до задънена улица. Въпреки непостоянните и изменящи се позиции измежду щатските и федералните регулатори Nexo полагаше непрекъснати старания, с цел да даде нужната информация и да модифицира бизнес си самодейно по отношение на техните терзания ", написа в, изпратена и като отговор на въпроси на " Капитал ".

В позицията си Nexo споделя, че ще напусне американския пазар " поетапно ", като от 6 декември депозитният артикул на компанията Earn няма да бъде разполагаем за жители на щатите Индиана, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Уисконсин, Калифорния и Вашингтон. Допълнително съгласно позицията през 2021 и 2022 година Nexo е спряла да приема нови клиенти от Съединени американски щати и е протекция сметките на клиентите си, ползващи Earn, в Ню Йорк и Върмонт. Последното изказване се оспорва от прокуратурата в Ню Йорк, която в делото си против Nexo твърди, че компанията е траяла да приема нови клиенти и след ефикасна възбрана да го прави.

Повечето от въпросните щати са тези, които по този начин или другояче подредиха на Nexo да спре депозитния си артикул през септември, като единствено два са нови. Позицията на компанията не дава детайлности във връзка с останалите 40 щата на Съединени американски щати. Уверението е, че към този момент останалите артикули ще могат да се употребяват, а в допълнение в Twitter компанията посочи и че клиентите в засегнатите юрисдикции ще могат свободно да си изтеглят средствата с насъбраната рента до 6 декември.

Решението на Nexo идва и откакто Бюрото по финансова отбрана на потребителите в Съединени американски щати (CFPB) удостовери, че има пълномощия върху следствието на депозитния артикул на компанията. CFPB е взела такова решение още през 2021 година и е поискала Nexo да се яви на изслушване; само че Nexo е оспорила решението под претекст, че различен федерален регулатор, този за скъпи бумаги (SEC), също държи, че има пълномощия. CFPB отхвърля настояването на Nexo с аргумента, че нито SEC е оповестила публично Earn за скъпа книга, нито самата Nexo твърди и признава, че е такава. Затова регулаторът насрочва ново чуване за 19 декември 2022 година От Nexo не дадоха отговор на въпрос на " Капитал " дали компанията счита да участва на чуването след решението да напусне американския пазар.
Реклама Щат по щат, проблем по проблем
Проблемите на Nexo в разнообразни щати в Съединени американски щати започнаха още през 2021 година, когато Ню Йорк подреди на компанията да замрази активността си в две посоки - борсата в платформата и депозитния артикул. Впоследствие огромна част от вниманието на разнообразни щати се насочи точно към депозитите, при които потребителите могат да вкарат криптовалути и да получават лихви върху тях. При така наречен стейбълкойни - криптовалути, чиято стойност би трябвало постоянно да е равна на цената на дадена обичайната валута като $ - лихвите в Nexo доближават до 12%, доста над депозитните артикули на банките.

От документите, оповестени от разнообразни щатски регулатори през септември, излязоха голям брой данни, които до оня миг не бяха обществени. Така да вземем за пример съгласно данни от разнообразни щати към средата на 2022 година клиентите от Съединени американски щати са отговаряли за към 20% от всички активи, ръководени от Nexo.

Към 6 декември Nexo и одиторската компания Armanino настояват, че компанията има активи за 2.5 милиарда $. В най-високата си точка активите бяха 12 милиарда $, а в края на септември - 4 милиарда $. Част от свиването на салдото на компанията се дължи на обезценяването на криптоактивите на последната, само че не напълно - атестацията на компанията счита активите ѝ и в биткойни, където единствено за последния месец свиването е с 25% до еквивалента на 148 хиляди биткойна през днешния ден.

Регулаторите в Съединени американски щати обръщат внимание на криптобанките, тъй като. Основните функционалности на фирмите са две - депозитни артикули и отпущането на заеми в твърда валута против поръчителство в криптовалути. Двата съществени съперника на Nexo - и, към този момент желаеха отбрана от банкрут. Nexo твърди, че може да поддържа функционалностите си и високите си лихви по депозитния артикул, тъй като има по-консервативен метод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР