Невиждан отдавна ръст в животозастраховането отчитат застрахователите през 2021 г.

...
Невиждан отдавна ръст в животозастраховането отчитат застрахователите през 2021 г.
Коментари Харесай

30% ръст на застраховките Живот

Невиждан от дълго време растеж в животозастраховането регистрират застрахователите през 2021 година

Приходите от подписани застраховки " Живот " доближават 296 млн. лева към юни 2021 година, което е растеж от 30.2% по отношение на същия интервал на м. година Има и сравним растеж от 27% на изплатените компенсации, които са в размер на 112 млн. лева, заяви Асоциацията на българските застрахователи, която цитира данните на Комисията за финансов контрол към края на шестмесечието.

" В животозастраховането, след забележителен спад през 2020 година вследствие на пандемичната обстановка през актуалната година, се следи динамичен растеж в премийния доход. Темпът е изпреварващ по отношение на общото обезпечаване, което е относително рядка обстановка за българския пазар ", разясниха от АБЗ.

Бурно развиване има особено при застраховките " Живот ", свързани с капиталов фонд. Една от основните аргументи е, че тези артикули са преференциална опция на за ръководство на спестяванията в обстановка на нулеви и даже негативни лихви по депозитите.

Ръстът на годишна база на премийния доход на този тип застраховки към юни 2021 година е 133%. Събраните награди възлизат на близо 113 млн. лева – близо 2.5 пъти повече спрямо юни 2019 година, когато премийният доход е бил едвам 46 млн. лева

В животозастраховането се регистрира и изпреварващ растеж на изплатените компенсации. Прочитът на данните сочи, че пандемията се е отразила значимо върху този индикатор, считат от АБЗ. Ръстът в компенсациите през първите шест месеца на 2021 година по отношение на същия интервал на предпандемичната 2019 година се движи в границите на към 50%. На двугодишна база има и растеж на премийния доход, само че той е много по-нисък – 11.6%.

Устойчив остава трендът за нараснал интерес към здравните застраховки през 2021 година По линия на застраховка " Заболяване ", към м. юни 2021 премийният доход е над 42 млн. лева - с 8% по-висок на годишна база, регистрират още от АБЗ.

В общото обезпечаване растежът на премийния доход е много по-слаб - 9.7% на годишна база към юни 2021 година Като сума приходите са 1.34 милиарда лева, а изплатените компенсации - 526 млн. лева, като изменението на годишна база е 5.3%.

Автомобилната застраховка " Гражданска отговорност " бележи растеж от 6.1% на годишна база, като събраните награди са 583 млн. лева Има изпреварващ растеж при изплатените компенсации - 8% по отношение на същия интервал на 2020 година

Ръстът на премийния доход по " Каско " е 9.6% до 352 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР