Невиждан досега е водният ад по южното ни Черноморие.На моменти

...
Невиждан досега е водният ад по южното ни Черноморие.На моменти
Коментари Харесай

Безхаберието! По цялото Черноморие има презастрояване, а изкопната маса отива в деретата

Невиждан до момента е водният пъкъл по южното ни Черноморие.

На моменти количеството превалявания е достигало 14 литра на минута


Валежите по Южното Черноморие стартират в 23 ч. на 4-ти против 5-ти и не престават до 16 ч. през вчерашния ден.

Най-интензивни са били през нощта - до сутринта са паднали към 112 литра на квадратен метър. Интензивността на моменти е 14 литра на минута. Най-значително е количеството в село Кости. Това сподели синоптикът Анастастия Стойчева в студиото на " Здравей, България ".

По думите ѝ циклонът се изнася на юг и преваляванията ще продължат в Гърция.

 

" Днес в Родопите ще има количества превалявания от порядъка на 20 литра на квадратен метър, които не са рискови. Обстановката за нашата страна отмина. Числените модели не допускаха такива превалявания, орографски аргументи и близостта на Черно море може да са повлияли. По черноморското крайбрежие обилни превалявания има сред 7 и 10 години ", счита синоптикът.

Според нея има данни за обилни превалявания в Югоизточна България и в предишното. " Това е регионът с най-екстремния дъжд - 463 литра на квадратен метър в Ахтопол през 1994 година През 2017 година коритото на Велека още веднъж излезе и още веднъж имаше жертви - поради непочистени речни корита ", напомни тя.

Експертът по климатичните промени Георги Стефанов от своя страна посочи, че от 80 години е неразрешено застрояването и засипването на речни корита. " Навсякъде това се нарушава, а резултатът е, че имаме жертви. Екстремуми на времето и на преваляванията сигурно ще имаме още веднъж, те зачестяват. Държавата десетилетия не си е била на мястото. По цялото Черноморие имаме презастрояване, а изкопната маса отива в деретата ", изясни той.

Стефанов е направил информация в Плановете за ръководство на риска от наводнения. " Там са включени единствено Лозенец и Царево, до момента в който " Арапя ", Варвара, " Нестинарка ", Синеморец и Ахтопол ги няма, това е противоречие на действителностите. Ако бъдат включени, ще би трябвало речните корита да се освободят ", разяснява Стефанов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР