Невиждан бум преживява яхтеният сектор на Турция, съобщава БТА. Мегаяхтите,

...
Невиждан бум преживява яхтеният сектор на Турция, съобщава БТА. Мегаяхтите,
Коментари Харесай

Турция удари джакпота на пазара за луксозни стоки

Невиждан взрив претърпява яхтеният бранш на Турция, оповестява Българска телеграфна агенция. Мегаяхтите, създадени в страната, се изнасят в десетки страни по света, а мощен подтик на сектора обезпечи коронавирус пандемията, която промени навиците за отмора на хората, споделят специалистите.

Турските производители се радват на засилен интерес към яхтите турско произвеждане, като от януари до юли корабният и яхтеният бранш и обвързваните с него услуги е осъществил експорт на стойност над 722 милиона $, написа в. " Миллиет ". Секторът си слага за цел да доближи експорт на стойност 1,7 милиарда $ тази година.

През 2019 година, т.е. преди пандемията от КОВИД-19, износът на кораби и яхти е възлизал на 1,42 милиарда $, а предходната година е повишен на 1,626 милиарда $. Спрямо 2020 година нарастването, регистрирано м.г., е от 18,3 на 100, оповестява Анадолската организация.

Водещ клиент на плавателните съдове турско произвеждане е Норвегия, където през 2021 година са изнесени артикули на стойност 530,8 милиона $. Второто място предходната година е заемала Русия, която е платила 188,5 милиона $ за създадени в Турция яхти и други съдове, а трети е Китай, на който вносът на такива артикули от Турция е коствал 100,3 милиона $.

В общия експорт на корабостроителната индустрия цената на яхтите и по-малките плавателни съдове, изнесени от Турция, през 2021 година е възлязла на 225,1 милиона $.

Богатите турци обаче също са клиент както на яхтите турско произвеждане, по този начин и на вноса на бранша. По думите на Джована Вители, заместник-директор на италианската компания производител на яхти Азимут-Бенети груп, " Турция съставлява доста значим и обещаващ откъм капацитет пазар " за компанията.

" Оказахме се един от секторите, които извадиха шанс по време на пандемията; фактически претърпяваме необикновен взрив на продажбите ", показа пред в. " Хюриет " тя по време на посещаване в егейския курорт Бодрум. По думите ѝ освен има засилен интерес към продуктите на компанията, само че е належащо и клиентите да чакат с години, с цел да се снабдят с яхта.

" В момента покупката става с поръчка, съгласно размера одобряваме поръчки за 2023, 2024 година, при 70-метровите яхти има ред чак за 2026 година ", сподели тя предишния месец.

Джем Севен, ръководител на Асоциацията на експортьорите на яхти и услуги на бранша (GYHIB), показва, че мега яхтите са водещ артикул в листата на турския експорт на плавателни съдове, реализиран в 133 страни из целия свят.

" Пандемията промени стила на отмора на богатите хора. Те избират да прекарват време на яхтите си вместо да се настаняват в първокласни хотели ", сподели Севен, представен от " Миллиет ". По думите му това се е отразило и на търсенето на създадените в Турция яхти.

По данни за интервала януари-май тази година на асоциацията на турските експортьори (TIM), оповестени от АА, износът на плавателни съдове, създадени в Турция, е повишен с 26,3 % по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки стойност от 577,86 милиона $. Такъв експорт е сбъднат от общо 26 града на страната, като единствено Истанбул е осъществил износ на стойност 297,4 милиона в обсъждания интервал. След мегаполиса се подреждат Ялова (с експорт на стойност 204,95 милиона долара), Измир (30,3 милиона долара), Бурса (21,3 милиона долара) и Анкара (9,97 милиона долара).

И през първите пет месеца на тази година Норвегия е пазарът водач за износа от Турция, който е коствал на скандинавската страна 215,36 милиона $ през обсъждания интервал. На второ място е Пакистан, на трето - Маршаловите острови, а на четвърто и пето надлежно Кувейт и Ирландия.

Джем Севен от GYHIB открои напъните, които асоциацията поставя, с цел да показа на целия свят триумфа на Турция в строителството на кораби и яхти посредством разнообразни планове и да трансформира в марка бранша посредством интернационалните изложби, които провежда.

" Очакваме, че положителното положение (на сектора), отразено и в числата, ще продължи и през оставащите месеци и в края на годината ще се подпишем под нови върхове ", уточни още той пред АА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР