Невероятно, но факт – само една частна компания в САЩ

...
Невероятно, но факт – само една частна компания в САЩ
Коментари Харесай

СпейсЕкс може да изпревари Русия по брой орбитални космически полети още тази вечер!

Невероятно, само че факт – единствено една частна компания в Съединени американски щати може да изпревари Русия по брой орбитални изстрелвания тази година, заяви Арс Текника. Тази компания, несъмнено, е СпейсЕкс. Към сегашния миг Русия е провела общо 11 сполучливи орбитални задачи за 2017-та година, Китай има осем, а европейската космонавтика – шест. Американският съперник на SpaceX, United Launch Alliance, има пет задачи за 2017-та.

Тази вечер в 21:50 ч. българско време се открива 44-минутен стартов прозорец, в границите на който би трябвало да бъде изпратен тайванският сателит Formosat-5. Ако полетът е сполучлив, това ще е 12-тият за СпейсЕкс за 2017-та и с това компанията на харизматичния Илон Мъск сам-самичка ще надмине Русия.

Напомням на читателите, че ракетите на СпейсЕкс “Фолкън 9 ” са напълно американски, с създадени в Съединени американски щати ракетни мотори.

СпейсЕкс се разви извънредно бурно през 2017-та година. В интервала сред 2013-та и 2016-та година компанията успяваше да организира приблизително по шест галактически полета годишно. Имаше и две тежки повреди – едната в полет, през 2015-та, и едната на стартовата площадка, през 2016-та. Ако през днешния ден изстрелването мине безаварийно, СпейсЕкс има евентуален късмет да организира цели 20 полета за 2017-та година и по този начин да заглуши критиците, които непрекъснато настояват, че няма по какъв начин Мъск да извърши огромните си обещания.

Кадър от статичното запалване на ракетата “Фолкън 9 ”, която довечера би трябвало да изведе в орбита спътника Formosat-5. Credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР