Неуспешната интубация не се води лекарска грешка. Това не е

...
Неуспешната интубация не се води лекарска грешка. Това не е
Коментари Харесай

БЛС за смъртта на родилка: Неуспешната интубация не е лекарска грешка

Неуспешната интубация не се води лекарска неточност. Това не е неточност, а пропуск. Не мога да кажа, че това е била повода... При цялостната упойка носоглътката се трансформира. Както няма двама идентични души, по този начин няма и идентични анатомични дадености при пациентите. Всеки отива със своите дадености, каквото и да се направи ние не можем, не сме в положение да предвидим всичко на 100%. Това сподели основният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) Стоян Борисов в коментар за гибелта на родилката от Плевен. Припомняме, че на 21 август бе оповестено, че инспекцията е открила нарушениe в диагностично-лечебния развой, за което ще бъде формирано административно-наказателно произвеждане.

" Тези акушеро-гинеколози, които бяха упрекнати (бел.ред. за гибелта на родилката в Плевен), в този момент се оказва, че нямат никаква виновност ", сподели още Борисов.

Той добави, че се следи мощно съмнение освен към цялата здравна система: " Едва ли не всеки минус в опазването на здравето се приписва на лекарската колегия и непрестанно се упреква ".

Борисов стачкува против изказванието за " скачане върху корема на родилката ":

" Вие го вменявате, вие би трябвало да разсъждавате и да кажете, че това няма по какъв начин да стане. Това са погрешни изказвания. Кристелер може да е имало по-силен, само че не скачане по корема ", изясни Борисов в коментар за умрялата родилка Ренета Томова в сливенската болница.

По думите му новият стандарт по акушерство и гинекология е бил анулиран и е в действие остарелият. Борисов посочи, че не във всички страни имало подобен стандарт: " Медицината е изкуство и ние си работим по това, което сме учили ".

По-рано пред Нова телевизия доктор Стойчо Кацаров съобщи, че " здравната общественост би трябвало да има куража да приказва и да се учи от тези неща ".

Според Кацаров нещата към този момент са стигнали до състояние, в което л екарското съсловие инстинктивно отхвърля всичко, тъй като желае да се отбрани заради доста голословни обвинявания.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР