Neuralink безспорно е най-противоречивият проект на Илон Мъск. Компанията бе

...
Neuralink безспорно е най-противоречивият проект на Илон Мъск. Компанията бе
Коментари Харесай

Мъск чипира и първия човек

Neuralink несъмнено е най-противоречивият план на Илон Мъск. Компанията бе учредена през 2016 година с концепцията да основава мозъчни импланти, които да пренесат връзката сред човек и машина на напълно ново равнище. Очаквано това бе признато много спорно, само че мненията на някои не съумяха да спрат милиардера да следва фантазията си, която към момента наподобява малко като научна фантастика.
 Тестовете на Neuralink с чипове в мозъка - ще успее ли Мъск да чете мисли
Ще успее ли Мъск да чете мисли

Пак нагази в дълбоки води

Първите опити с мозъчни чипове бяха извършени върху макаци в интервала 2017-2020 година Според изнесена в медиите информация, множеството маймуни, взели участие в опитите, сa починали от разнообразни усложнения в здравословното положение или се е наложило да бъдат евтаназирани. Въпреки това, предходната година от Neuralink оповестиха, че търсят доброволци, които да станат първите чипирани хора.

Е, известно време по-късно пристигна моментът  да се похвали, че първият човек с подложен мозъчен имплант към този момент е реалност. Това разбрахме от обява от преди няколко часа в обществената мрежа Х.

We practice surgeries on proxies with all the hardware and instruments needed in our mock OR in the engineering space. This helps us rapidly test and benchmark surgical improvements. A great surgery is a boring one, and practice makes perfect
— Neuralink (@neuralink)
Предприемачът се похвали, че индивидът е бил подложен на операцията в неделя, 28 януари, и в този момент се възвръща сполучливо. Първоначалните резултати откриват обещаващи пикове в активността на невроните, както и в нервните импулси. 

Freshly baked
— Neuralink (@neuralink)
Разбираме също по този начин, че първият артикул на компанията Neuralink носи името Telepathy. Безжичният мозъчен чип позволява  " надзор на вашия телефон или компютър, а посредством тях съвсем всяко устройство, единствено посредством мисъл ".

Първите, които ще могат да се възползват от дребното устройство, сa хора, които по една или друга причина не могат да използват крайниците си.

The first human received an implant from yesterday and is recovering well.

Initial results show promising neuron spike detection.
— Elon Musk (@elonmusk)
Илон Мъск си позволява да даде за образец положението на починалия академик Стивън Хокинг, който страдаше от заболяване на моторните нерви. " Представете си, че той можеше да комуникира по-бързо от бърза машинописка или аукционер. Това е задачата ", изрича се още веднъж гръмко милиардерът, представен от Военновъздушни сили.

Засега от Neuralink не дават повече информация дали има и други хора, които ще вземат присъединяване в клиничните проучвания. А провеждането на сходни проби с доброволци надалеч не значи, че скоро безжичните мозъчни импланти ще станат всеобщи. Необходимо е доста време и доказателства за тяхната сигурност, с цел да стартират да сe прилагат отвън обсега на проучванията.
 Илон Мъск, Neuralink, опитите с мозъчните импланти и маймуни и рецензиите против тях
Тъжната орис на маймуните с чип на Neuralink

А какво ли ще се случи с хората доброволци

Освен компанията на Илон Мъск, на този стадий има още няколко, които създават мозъчни импланти и или скоро ще стартират, или към този момент са почнали клинични тествания. Това са Synchron, Precision Neuroscience, Paradromics и Blackrock Neurotech. И явно комнкуренцията и в тази област след години ще стане яростна, колкото и необикновено да ни се коства през днешния ден.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР