Нетният обем на дигиталната реклама в България през 2021 г.

...
Нетният обем на дигиталната реклама в България през 2021 г.
Коментари Харесай

Пазарът на дигитална реклама в България е пораснал с 38% за година, показва AdEx2021

Нетният размер на цифровата реклама в България през 2021 година е 198.9 милиона лв. (повече от 100 милиона евро), съгласно обичайното изследване AdEx, провеждано от IAB България в партньорство с ИПСОС. Това е нарастване с близо 38% спрямо миналата година.Този растеж изпреварва и междинния за Европа, регистриран от IAB Europe - 30,5% годишна база.

 adex изследване, пазар за цифрова реклама в българия 2021 - нет напредък

Също по този начин е най-големият откогато се прави изследването в България. Подобна е и наклонността за Европа, където растежът на пазара на цифрова реклама е съпоставим единствено с предкризисната 2008* година. (*В България AdEx Report се прави от 2010 г.)

 adex изследване, пазар за цифрова реклама в българия 2021 - наклонност на растежа на пазара

Инвестициите в български издатели са 55 милиона лв.. Това е покачване от 33,6% на годишна база.

„ За първи път чистите вложения в цифрова реклама в България минават „ психическата граница “ от 100 милиона евро. Ръстът от близо 40% ни подрежда в топ 5 по напредък измежду пазарите в Европейски Съюз. Рекорден е и растежът на инвестицията в местни издатели – близо 34%. Това е значим знак за доверието на рекламодателите в българските медии. “, споделя Чавдар Димов, управител пазарни изследвания в Икономедиа и началник на комисията за изследвания на IAB България.

 adex изследване, пазар за цифрова реклама в българия 2021 - чист пазар против главен пазар - категории

Сегментът „ екран реклама “ резервира най-големия дял от общия пазар на цифрова реклама – 69%, което е с два пункта по-малко от предходната година. В размер обаче „ екрана “ пораства с 21,7% по отношение на 2020. Инвестициите във видео формати нарастват с 25%, като по този метод заемат 43% от най-голямата категория на нашия пазар.

Като част от дисплейната реклама, обществените мрежи доближават 43% дял от нея – растеж по отношение на каузи от 38% през 2020 година Това остава под междинното за Европейския пазар равнище.

 adex изследване, пазар за цифрова реклама в българия 2021 - видео, екран реклама растеж

Най-голям % от вложенията в цифровата реклама са направени през автоматизирани/ програматик решения - близо 78% от общия размер на пазара.

Похарченото в партньорства с гении и инфлуенсъри доста пораства – с 143% на годишна база и доближава 6,1 милиона лв..

AdEx е единственото изследване, което показва чистия размер на вложенията в цифровата реклама в България. От 2010 година насам, изследването наблюдава чистия пазар в съществени категории на интернет рекламата – дисплейна, търсене, нейтив и PR, инфлуенсър маркетинги други AdEx прави оценка локалните вложения във Фейсбук, YouTube и Гугъл search, като за задачата IAB Бъгария кани за присъединяване издатели и рекламни организации. Партньор на изследването и тази година е ИПСОС България – една от най-големите организации за маркетингови проучвания в световен мащаб. Българската вълна на изследването се включва и в AdEx Benchmark Survey на IAB Europe, с която организацията показва общата картина на европейския пазар на цифрова реклама.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР