Несигурността и неясното бъдеще изискват много повече разум, информация, анализ

...
Несигурността и неясното бъдеще изискват много повече разум, информация, анализ
Коментари Харесай

Експерт: Как със събрани от мама и тате 20 000-30 000 евро хора си купуват апартамент и вземат кредит по 100 000 евро?

Несигурността и неразбираемото бъдеще изискват доста повече разсъдък, информация, разбор и премисляне на нещата. Човек първо би трябвало да си подсигурява виталния стандарт и едвам тогава да подхваща дейности на имотния пазар. Това заяви инж. Пламен Андреев, шеф на компанията " Планекс Инвест “, в предаването " ИмоТиТе “ по Bloomberg TV Bulgaria.

" Сега се купува доста на всеобщия пазар на жилища. Не мога да си обясня по какъв начин хора с чисти приходи от 1800-2000 лева и събрани от мама и тате 20 000-30 000 евро, отиват да купуват апартамент и вземат заем по 100 000 евро “, сподели гостът.

" Не мога да си обясня огромния възторг на всеобщия покупател, който няма задоволително финансова непоклатимост, който няма в джоба си най-малко половината пари за жилището. Не мога да си обясня за какво тези хора рискуват толкоз доста. “

Пламен Андреев няма прецизен отговор и на въпроса дали в идващите години ще се стигне до обстановка, при която ще има замразени градежи и незавършени здания, както се случи след настъпването на финансовата и икономическа рецесия през 2008 година

" Рядко споделям " не знам “, само че в тази ситуация го върша. “

Вероятно ще има развой на филтриране на пазара, тъй като в него влязоха доста инцидентни бизнесмени, както стана през 2008 година Това ще върне пазара в естествени и устойчиви равнища, изясни събеседникът.

Инж. Андреев показа, че на конференцията BalREc 2022 преди дни банкери са обяснили по какъв начин следващата година не се чакат фрапантни промени в изискванията за кредитиране и лихвите няма да порастват бързо. Обяснението – българските банки са постоянни и е нужно време решенията на ЕЦБ да бъдат отразени в кредитната им политика.

" Добре, дано идната година бъде красива и добра, само че по-следващата каква ще е? А годината по-късно? Какво става, когато банките трансформират изискванията си? Моят съвет към хората е: " Не гледайте по какъв начин са нещата в този момент! “

2022-а е доста комплицирана година за строителните бизнесмени, поради непрекъснатото надпреварване с нараствания на цени, смяна на условия за доставки, търсене на материали и реализатори, съобщи Пламен Андреев.

За последната година и половина строителната себестойност на жилищните обекти се усили близо два пъти, а маржовете на облага паднаха, сподели предприемачът.

" Ние променихме капиталовата си стратегия и разширихме стадия, който изпълняваме сега, с цел да изпреварим нарастването на цените на материалите. Другата мярка, която предприехме за оптимизация, е да се снабдим авансово с огромна част от материалите, включително за идващите стадии на плана. Става въпрос за материали, които могат да бъдат складирани – алуминиеви профили, изолационни материали, асансьори. “

Строителен бизнесмен съм повече от 30 година, само че сега не бих почнал нов план, признава Пламен Андреев. Трябва да си направя сметките при тези условия и до момента в който не ми се изяснят нещата, не бих подхванал нещо ново. Ако има проблем, това няма да се отрази единствено в ипотечното кредитиране за жителите, само че и в корпоративното кредитиране за бизнесмените, добави той.

Би било обикновено да има опция за индексация на цената на жилището, заложена в предварителния контракт - с темпа на повишаване на строителните материали. Но купувачите в България не възприемат такава процедура, по тази причина не я прилагаме, изясни инж. Андреев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР