Нещо, което трябва да вземете предвид, докато търсите щастливи часове,

...
Нещо, което трябва да вземете предвид, докато търсите щастливи часове,
Коментари Харесай

Убийството на Маргарита: как климатичната криза застрашава текилата

Нещо, което би трябвало да вземете поради, до момента в който търсите щастливи часове, с цел да отпразнувате Деня на маргаритата: главната съставна част на вкусната напитка е застрашена от смяната на времето и новите натоварвания върху жизненоважния опрашител на растението агаве - прилепа.

Според Съвета за дестилирани спиртни питиета на Съединени американски щати през 2022 година най-бързо разрастващата се категория спиртни питиета е тази на основата на агаве, като текила и мезкал. Анализаторите даже настояват, че скоро може да надмине водката като най-продавания алкохол в страната.

 

Но учени от целия свят ясно декларират, че дефицитът на вода, провокиран от изменението на климата, ще продължи да оказва голям напън върху производството на храни. Виното и спиртните питиета, за жалост, не са пощадени от тази прогноза. Проучване от 2019 година откри, че климатичната рецесия, съчетана с несъразмерната паша на добитъка и други човешки действия, може да наруши разпространяването и развъждането на агаве - главната съставна част на текилата.

 

Макар че агавето е растение може да вирее в горещо време с малко вода или без нея, Оманджана Госвами, академик в региона на храните и околната среда от Съюза на загрижените учени, споделя, че виталният цикъл на агавето е прекомерно нежен, с цел да издържи на огромните климатични катаклизми, които провокира климатичната рецесия - от рискови засушавания до смъртоносни стихии като тази, която преди малко претърпя Калифорния.

" Агавето е пустинно растение, тъй че, несъмнено, всичко, което се движи в посока към пустинно време, ще помогне на тази просвета да процъфтява ", споделя Госвами пред. " Но за жалост въздействието на климата не е линейно. Това не значи, че със стоплянето на температурите те ще останат непрекъснати. "

 



 

" При рисковите метеорологични условия и непредсказуемостта е доста мъчно да се планува накъде ще се развие обстановката в бъдеще ", добави тя.

 

Освен че растенията агаве са чувствителни към климатичните промени, съществува и забележителна климатична опасност за опрашителите. Пчелите, пеперудите и прилепите опрашват към 30% от храната, която попада на трапезата ни. Прилепите, както и птиците, също се смятат за главен пропагандатор на семена. Но със стоплянето на температурите, по-екстремните климатични условия и промяната на сезоните тези опрашители са изложени на риск от съществени разстройства.

Затоплянето на температурите става все по-голям проблем за мексиканския дългонос прилеп - основен тип за производството на текила.

 

" Ако нямаше прилепи, нямаше да има текила, тъй като това е единственото нещо, което опрашва растението агаве, от което се прави текила ", сподели преди този момент пред CNN Рон Магил, шеф по връзките и специалист по дивите животни в зоологическата градина в Маями.

Съществуват стотици типове агаве, само че единствено от един - агавето Weber Azul - се създава текила. Други типове агаве са изоставени в Мексико и в пустинните региони на югозападната част на Съединени американски щати. По закон, с цел да се смята за достоверна текила, спиртът би трябвало да произлиза от района Текила в Мексико. В противоположен случай ликьорите от агаве, създадени тук-там като Калифорния, могат да бъдат етикетирани единствено като алкохол от агаве.

 

Заради огромното търсене на спиртни питиета от агаве земеделските производители елементарно се поддават на монокултурно развъждане, при което употребяват една и съща почва за развъждане на една просвета, което води до загуба на генетично многообразие, настояват учени пред CNN. Това включва и места като Калифорния, където фермерите не разчитат на външни опрашители като прилепите, с цел да отглеждат културите си от агаве.

 

Но някои откриватели като Рон Рунебаум, доцент по лозарство и енология в Калифорнийския университет в Дейвис, се стремят да проучат повече от това генетично многообразие, с цел да видят какви разновидности с изключение на синьото агаве могат да се приспособяват и да оцелеят в изменящия се климат, с цел да се избегне загубата на многообразие.

" За нас в Съединени американски щати, и изключително в Калифорния, има доста въпросителни по отношение на това по какъв начин бихме могли да отглеждаме тази просвета стопански като метод за диверсифициране на портфейлите на фермерите, защото те са изправени пред дефицит на вода, както и пред други рискови събития - продължителни суши или обилие от вода за къс интервал от време, ", сподели Рунебаум пред CNN.

 

 Растенията агаве не изискват доста поливане и могат да разрешат на земеделските стопани да засаждат култури на земя, която другояче би била изорана заради липса на вода. Учените настояват, че до момента в който узреят, са нужни шест до осем години, агавето може също по този начин да изсмуква от атмосферата въглеродното замърсяване, което затопля планетата.

 

Като се имат поради тези преимущества, а и защото Западът е заседнал в многогодишна суша, Крейг Рейнолдс, производител на агаве и директор-основател на Калифорнийския съвет за агаве, съобщи, че вижда в спиртните питиета от агаве икономическа опция в едно по-топло и по-сухо бъдеще.

 

 Преди осем години Рейнолдс стартира да отглежда агаве в Северна Калифорния като опит, с цел да ревизира дали то би било жизнеспособна просвета в отговор на дефицита на вода.

 

" Обърнахме доста внимание на това, тъй като най-големият проблем (за фермерите) е водата ", споделя той пред CNN. Според него " сериозните съкращения и понижения на доставките на подземни води по щатски и федерални водни планове, както и разораването на стотици хиляди акра в Калифорния и плануваното дълготрайно разораване на аграрни земи " са причина за възходящия интерес.

 

С помощта на Калифорнийския университет в Дейвис се отделят повече средства за проучване на жизнеспособността на културата с ниско наличие на вода, изключително в изискванията на бързо изменящ се климат. Рейнолдс съобщи, че промишленостите би трябвало да стартират да се приспособяват и да мислят за способи за оцеляване в едно по-топло и по-сухо бъдеще.

 

Ще има някои неуспехи и провали тук и там ", споделя Рейнолдс. " Не се надявам климатът да се промени. Просто съм реалист, тъй като би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да забавим изменението на климата, само че по едно и също време с това би трябвало да имаме и тактики за адаптиране към протичащото се изменение на климата - а агавето е единствено част от тактиката за адаптиране. "

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР