Несебърлии са доказали, че са мъдри хора, с идеи и

...
Несебърлии са доказали, че са мъдри хора, с идеи и
Коментари Харесай

Само във Флагман: Иван Дашев говори за „Жанет“, бизнес средата в Несебър и местната власт

Несебърлии са потвърдили, че са мъдри хора, с хрумвания и благоприятни условия. Убеден съм, че по-добрите години за общината предстоят, споделя Иван Дашев

Иван Дашев е съучастник в най-голямата българска компания за търговия на едро и дребно с хранителни артикули и питиета в Бургаска област – „ Жанет “. Компанията започва като дребна фамилна компания преди 30 години в Несебър. Днес е безспорен водач в сектора със стотици чиновници и хиляди клиенти. От 2017 година хипермаркет „ Жанет “ работи и в Свиленград.

- Г-н Дашев, от седмици в Несебър се приказва, че вие ще бъдете претендент за кмет. Изненадахме се, тъй като постоянно сте бил в страни от политиката и публичността, даже в Google не открихме ваша снимка… Има ли партия, с която сте обвързал вашата бъдеща кандидатура?

- Аз съм от Несебър. Заедно със фамилията ми живеем и работим тук. Всеки ден сме измежду хората - те ни познават и ние познаваме тях. В този смисъл, с цел да бъдеш различим в община като нашата, няма потребност от фотография в Google, обществена медия или нещо друго.

Що се отнася до партиите, в никакъв случай не съм бил член на една или друга. През годините е имало интерес към нашата фамилия, само че сте права, че постоянно сме били настрана от политиката. Като множеството жители, единствено сме следили процесите в локалната власт. Компанията ни е фамилна и фокусът ни главно е бил там.

Вече се вижда, че в Несебър има настроения за смяна, по тази причина и потеглят приказки за разнообразни претенденти. Все още не съм взел такова решение. Това е сериозен и задължаващ акт, на който човек би трябвало да се отдаде напълно.

Към идващия кмет ще има огромни упования, тъй като започнахме да изоставаме в развиването, спрямо други морски общини.

- От думите ви разбирам, че не сте удовлетворен от ръководството на Община Несебър?

- Винаги хората изискват повече от ръководещите. Така и би трябвало. В интерес на истината в общинската администрация работят доста виновни хора, положителни експерти.

В нашия район се разчита най-вече на туризма и по тази причина считам, че е нездравословно да се подчертава на отрицателното. Това може да донесе къси дивиденти на някого, само че носи неприятни последици за всички локални поданици и бизнес.

- Какво значи, че Несебър изостава от други морски общини? Все отново това е най-богатата община…

- Но с най-късия сезон. Това би трябвало да си го признаем, колкото и да е неприятно. Очевидно при нас има недостатъци и туристите избират други обитаеми места, за които единствено до преди няколко години не сме допускали, че могат да бъдат конкуренция на Несебър, Слънчев бряг, Равда, Свети Влас, Обзор… Да не приказваме, че селата от други морски общини се трансфораха в мини дестинации за еко и фамилен туризъм, а при нас това не се случва.

Големите хотели имат добра претовареност, тъй като цели маркетингови отдели работят за това. Но при дребните къщи за посетители към този момент се усеща дефицит на туристи. За тяхната реклама би трябвало да се грижат община и страна като разпространяват самите обитаеми места.

- Искате да кажете, че в Несебър сезонът е бил слаб? Хората ще кажат, че по морето все са недоволни…

- Имам взор на по-голямата част от локалния бизнес, тъй като доста от хотелите, заведенията за хранене и търговски обекти са наши дългогодишни клиенти. Освен, че пикът на сезона беше напълно къс, се вижда и отлив на туристи с по-големи благоприятни условия. Това важи и за гостите от чужбина, и от България. Туристите от дълго време търсят качествени услуги, виждат заобикалящата ги среда, желаят атракции, освен плаж. Нашият район явно не е конкурентноспособен, макар естествените дадености, Старият град, положителната хотелска база, положителните заведения за хранене.

Ето тук е нужна по-активна роля от страна на локалната власт. Трябва да се търси интензивно партньорство и с страната, отрасловите министерства. Слънчев бряг е световноизвестна марка, която би трябвало да съхраним, а от години се движим по ръба. Да не приказваме, че градове от листата на Юнеско (благодарение на дейна и добре таргетирана реклама) са едни от най-посещаваните и скъпи места по света. За страдание това не се отнася за Несебър.

- А вашата фамилна компания по какъв начин съумява да се задържи на пазара толкоз години, макар нашествието на сходни компании от целия свят?

- Вече 30 години не стопираме да се развиваме. Стараем се непрекъснато да предлагаме нещо ново, да сме лоялни към клиентите и чиновниците ни. Конкуренцията в действителност е доста сериозна, само че това ни стимулира и ние да бъдем по-добри.

- Бизнесът се оплаква, че мъчно намира работна ръка, вие успявате ли?

- При нас има чиновници, с които сме към този момент повече от 20 години дружно. Текучеството на хора във компанията е едва. Стараем се да ги образоваме, да  даваме опция за професионално развиване и да бъдем предвидим шеф. За страдание в района сме от дребното компании, които ангажират огромен брой хора целогодишно. Смятам, че общината би трябвало да има тактика за привличане на вложители, които да обезпечават 12-месечна претовареност, с цел да не губим младежите.

- А какво вършат тези младежи от района през зимата – всеобщо ли не работят?

- Много от тях се ориентират за работа в Бургас, други чакат новия сезон. В свободното си време младежите и майките с деца действително нямат какво да вършат в Несебър. Искаш да си заведеш детето на плуване – отиваш в Бургас. Ходи ти се на кино – отново в Бургас. Така е с съвсем всичко. Затова в Гранд маркет „ Жанет “ оставихме място за детски ъгъл и от време на време организираме занимания за деца. Това е надалеч от нашия бизнес, само че го одобряваме като обществен ангажимент.

- Разкажете за другите ви обществени задължения. Знаем, че сте подкрепяли редица каузи…

- Така е, само че съзнателно не им даваме публичност. Категорични сме, че когато оказваме помощ на човек или хора в потребност, не е належащо това да става обществено притежание. Смятам по този начин да остане и отсега нататък. Иначе имаме куп акции ориентирани към деца и други групи, които си вървят от години и са доста сполучливи. Хората са привикнали към този момент с тях и се стараем да не ги разочароваме.

- Знаете, че това изявление ще се прочете от доста хора. Вие за първи път говорите за бизнеса ви, за политиката. Какво желаете да кажете за край на читателите?

- Много ми се желае да спрем непрекъснато да търсим мотиви да се разделяме, да се ненавиждаме, да се настройваме едни против други. Виждам, че в обществата, където хората са по-задружни и гледат в една посока живеят по-добре и по-спокойно. Ние сме дребен район с изключителни естествени дадености и богата история. Ако в действителност желаеме, с неизменност и работа, можем да бъдем топ дестинация, а по този начин цялата ни област ще има по-висок стандарт на живот.

Приемам настоящето състояние като краткотраен застой на развиване на общината.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР