Несебър остава в списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО,

...
Несебър остава в списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО,
Коментари Харесай

Несебър остава в списъка на ЮНЕСКО

Несебър остава в листата на международното културно завещание в ЮНЕСКО, оповестиха от Министерството на културата, съобщи Българска телеграфна агенция. Решението е взето на на 45-ата разширена сесия на ЮНЕСКО  от 10 до 25 септември в Рияд. Присъствали са министърът на културата Кръстю Кръстев, неговият заместител Чавдар Георгиев и съветника му Амелия Гешева.

Българската делегация, показала позицията на страната ни по този проблем в късния следобяд на 14 септември, е била водена от министъра на културата и зам.-министър арх. Чавдар Георгиев. България взе участие като член за първи път от 30 години.

От 20 страни повече от половината са дали своят вот позитивно за  оставането на Несебър. 

Веднага откакто бе обявена положителната вест, кметът на Несебър – Николай Димитров, изрече благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и на заместник- министъра Чавдар Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които опазиха позицията и престижа на Несебър.

Благодарение на предпазената позиция, страната ни завоюва скъпо време, в което ще бъде направен проект за запазване и ръководство на „ Старинен град Несебър “, както и други стратегически документи, които ще подсигуряват съхранението на културното, историческо и археологическо завещание на полуострова, допълват от МК.

По време на визитата си в Рияд министър Кръстев се е срещнал и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за интернационалните културни връзки на Саудитска Арабия. В рамките на диалога са били разисквани редица въпроси от съдействието в региона на културата сред двете страни. В рамките на сесията страната ни е инициирала и показване на подводното завещание на България, както и неговото запазване и проучване.

Представеният документален филм за активността и достиженията на Центъра ни за подводна археология е провокирал огромен интерес и неофициална полемика, по време на която бяха отправени разнообразни предложения за интернационално съдействие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР