Несъобразителността и подценяването на трасетата са основните причини за инциденти

...
Несъобразителността и подценяването на трасетата са основните причини за инциденти
Коментари Харесай

Инциденти по пистите стават най-често заради несъобразителност, предупреждават ски-инструктори

Несъобразителността и подценяването на трасетата са главните аргументи за произшествия на пистите по родните ни курорти. Това разясниха ски учители от Банско и Боровец в " Денят стартира ".

Миналата седмица дете пострада тежко откакто беше блъснато от скиор на пистата в Банско.

В " Денят стартира " ски учителят от Банско Калоян Пенев съобщи, че причина за произшествия като този са не изискванията по пистите, а неверната преценка на скиорите.

“Условията за прелестни. Силно казано, е че скиорите са готови. Повечето идват начинаещи, занапред стартират да се учат. Чести аргументи за случаите са хора, които подценяват трасетата - вземат решение да се качат на писта, за която не се готови. Добре би било всички да са с каски ”, сподели той.

Целия диалог с Калоян Пенев вижте във видеото.

Според Десислава Маринова, ски преподавател в Боровец, главният проблем е неналичието на просвета на държание по пистите при някои скиори и сноубордисти. По думите ѝ главната просвета на държание на пистата се залага от преподавателя още при започване на образованието по ски или сноуборд. Когато хората се самообучават, обаче, тези познания липсват и държанието им е несъответстващо.

“Не считам, че броят на пистите и многобройността на туристите е проблем. По-скоро проблем е културата, която хората имат или неналичието на такава, тъй като постоянно хората освобождават държанието си, качвайки се на пистата, по-несъобразително и постоянно не помнят за разпоредбите, а някои даже не ги знаят ”, означи тя.

Какво още сподели Десислава Маринова вижте във видеото.

Момчил Панайотов, ръководител на Българска асоциация по ски свободен и рисков жанр, направи прилика на несъобразителността по пистите с безразсъдното шофиране по пътищата.

" Аз особено заобикалям претрупани писти, тъй като не ми доставя наслаждение да виждам по какъв начин да избегна конфликт ", уточни той.

Карането отвън пистите не е рисков спорт, само че искащите да карат на такива места, би трябвало да са готови от равнище " специалист " нагоре, сподели Панайотов. Той добави, че безснежните зими са най-опасни за скиорите.

Целия диалог с Момчил Панайотов вижте тук:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР