Несъмнено актуализацията на бюджета е полезна. Тя е много очаквана

...
Несъмнено актуализацията на бюджета е полезна. Тя е много очаквана
Коментари Харесай

Икономист: Актуализацията на бюджета е полезна, но може да се окаже и препъни камък за коалицията

" Несъмнено актуализацията на бюджета е потребна . Тя е доста предстояща от всички в стопанската система и поради сериозната смяна във външната конюнктура, една такава актуализация е потребна ".

Това съобщи пред News.bg основният икономист от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов за актуализацията на бюджета и идното й гласоподаване в пленарна зала.

По думите му всеки един бюджет има естествена процедура на договаряне на политики и в границите на тези политики става въпрос за едни избрани средства, които да се насочат за една политика или един вид разноски.

Стефанов счита, че ограниченията заложени в актуализацията умерено могат да се нарекат антикризисни, защото България като цяло е доста лимитирана от опцията си да направи каквото и да било във връзка с инфлацията. Основната тенденция на ограниченията се очаквало да бъдат да подкрепят хората и бизнеса, които страдат първо от сериозното нарастване на цените на енергоносителите и второ - от нарастването от останалата част на стоките от първа нужда. Заложените ограничения са рационални от позиция на подкрепяне на най-бедните семейства и пенсионерите, уточни Руслан Стефанов.

Той е по-скептичен към, защото тези промени основават проблеми с връщането на тези ставки, които са проинфлационни. Бих разделил ограниченията на два вида - тези, които са ориентирани към най-слабосоциалните групи и са нужни и тези, които са ориентирани към лобистки ползи и групи. Ако могат да бъдат избегнати, би било по-добре да бъдат избегнати, настоя Стефанов.

Такава мярка е, по думите му, откъдето пристигна и раздорът в държавната коалиция - подкрепяне на по-нататъшното създаване на пътната инфраструктура.
 МФ разгласява плана за актуализацията на бюджета
МФ разгласява плана за актуализацията на бюджета

Със законопроекта се планува незабавен пакет от антикризисни ограничения

Руслан Стефанов съобщи още, че една политическа рецесия би била неприятна в сегашния миг , тъй като ще се блокира опцията да се взимат решения на равнище парламент при едно вероятно отиване на нови избори. Този и изваждането на упоритостта на Има Такъв Народ наподобява по-скоро напън на премиера и останалата част на държавното управление за решения, които ще задоволят настояванията на този участник в обединението, уточни той.

Това, което не стана ясно за хората, е за какво се стига до подобен миг и за какво казусът не е позволен на по-ранен стадий. Непрекъснато сме очевидци, откогато е основана обединението, на сходни пазарлъци в бюджета. Сериозният проблем, който изниква за държавното управление, е не опцията да усили още бюджетният недостиг, тъй като това би било проинфлационно. Оттам се ограничиха опциите за спомагателните разноски в границите на спомагателните доходи, които се чака да натрупа бюджетът, разяснява Стефанов.

Той счита, че актуализацията на бюджета може да се окаже последният препъни камъ к пред обединението, с което тя да се срути и да падне. Коалицията била извънредно нестабилна през цялото време - става въпрос за извънредно разнородни партии, с доста разнообразни ползи, поръчки за политики. Това е може би най-разнородната коалиция в актуалната история на България, която се състои от доста неопитни в политическо отношение играчи, посочи Стефанов.

" Не би трябвало да ни учудва, че се стига до сходни разриви, тъй като упованията за живота на обединението не бяха в действителност огромни " , сподели още икономистът.
 Румен Радев: Дано антикризисните ограничения не се окажат закъснели
Румен Радев: Дано антикризисните ограничения не се окажат закъснели

Най-важното в този момент е да забележим устойчива управническа програма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР