Неправителствената организация Световен фонд за дивата природа (WWF) публикува доклад,

...
Неправителствената организация Световен фонд за дивата природа (WWF) публикува доклад,
Коментари Харесай

Краят на снежния леопард – ще спасим ли поредния изчезващ вид?

Неправителствената организация Световен фонд за дивата природа (WWF) разгласява отчет, съгласно който популацията на снежния леопард е намаляла с 20% за последните 16 години и през днешния ден са останали към 4000 индивида.

Познат още като барс, снежният леопард населява високите планини в Централна Азия – хабитат, който бива унищожаван от климатичните промени и световното стопляне.

Тази вест не е неприятна единствено за снежните леопарди, само че и за хората. Около 330 милиона души разчитат на водата от планините, дом на тези котки. Това значи, че щом хабитатът им е обиден, опасността надвисва и над всички тези хора.

Климатичните промени повишават температурите, с което от ден на ден фермери стартират да обработват допреди замръзнали райони, с което стесняват хабитата на плячката на снежния леопард, а това усилва неведнъж заплахата от спор сред котките и хората. Все повече зачестяват бруталните убийства на снежни леопарди от гневни животновъди, откакто индивидът не е оставил различен избор на животното, с изключение на да атакува домашните животни, в този момент отглеждани на мястото на дивите.

По-високите температури също така топят леда и снега по върховете, което значи нестабилно бъдеще за хората, разчитащи на планинската вода.

Иронията е, че снежният леопард е едно от най-почитаните животни в Азия. Да срещнеш тази котка е нещо извънредно, събитие протичащо се един път в живота на човек, което малко на брой са изпитали. Тайнствената природа на снежния леопард е въодушевила доста митове и му приписва огромна мистичност.

Снимка: 四季 Photography

Снежният леопард е бил и животно, заемащо централна роля в Първото българско царство и древнобългарската календарна система, където е бил аналог на тигъра от китайския календар. Котката даже е била държавния знак на Волжко-Камска България. Смята се също, че българското име Борис произлиза от общотюркското „ барс “ и българското „ рис “.

Надежда за избавление към момента има, само че би трябвало да се работи незабавно. През 2013г дванадесетте страни, в които се намира естествения хабитат на снежния леопард, подписват амбициозна стратегия за запазване на снежния леопард и екосистемата. Това събитие отбелязва невиждана ангажираност и публичност на казуса, както и нова епоха в съдействието сред държавни управления, интернационалните организации и цивилен общества.

За страдание към момента не са подхванати съответни ограничения, а в това време броят на снежните леопарди продължава да понижава.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР