Неправилно облагане на хиляди хора в страната с данък за

...
Неправилно облагане на хиляди хора в страната с данък за
Коментари Харесай

Хиляди българи са ощетени заради неправилно облагане с данък МПС: Кметът на Русе - slava.bg

Неправилно облагане на хиляди хора в страната с налог за МПС откри русенският кмет Пенчо Милков.

Липсата на вписана екологична категория в талоните на колите стана мотив за инициираната от Милков среща с шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи Русе Теодор Атанасов и началника на Пътна полиция-КАТ в града Михаил Манов.

“Пропускането на този значим подробност при регистрацията ощетява хората и те с право недоволстват, установявайки, че облагането е постоянно по-високо от дължимото”, съобщи кметът на Русе.

Според закона, у нас регистрацията на колите по места се реализира от КАТ. Общините получават по длъжностен път данните, нужни за начисляването на налозите, без да имат правото да ги допълват или променят. Това е информация за притежател, година на произвеждане, мощ и екологична категория. При липса на подадени данни от КАТ до общината за екологичната категория на автомобила, се смята, че такава липсва и жителите се таксуват с по-високи ставки.

„ На множеството места в страната казусът стои от години. Смятам, че би трябвало да стартира масиран развой, при който наличните еко документи за всяка кола да станат част от нейния ваучър “, съобщи Пенчо Милков.

Според него страната би трябвало да провежда вярно процеса, с цел да подсигурява идентични права на жителите на всички места в страната.

Необходимо е тя да обезпечи на органите по регистрация на МПС достоверна информация за еврокатегорията на съответната марка и модел автомобил.

Кметът разиска с ръководителите на Министерство на вътрешните работи и КАТ в Русе и опцията жителите да се извърнат към контролиращите органи за регистриране на еврокатегорията в талона на автомобила, в случай че такава липсва. За коли, регистрирани след началото на 2013 година, от КАТ могат да създадат служебна информация. Заплатилите по-висок налог поради невписване на екологичната категория в талона за 2021 година могат да получат приспадане от дължимите налози за идната година.

Снимка: БГНЕС
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР