Непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление. Това

...
Непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление. Това
Коментари Харесай

Просветният министър иска непосещаването на училище да се счита за престъпление

Непосещаването на учебно заведение би трябвало да се смята за закононарушение. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев , представен от БНР, по време на кръгла маса в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ".
По думите му 90% от ромите са с обучение по-ниско от междинното.
„ Бъдещето на България не зависи толкоз от това дали ще сме страна с по-малко или с по-голямо население, а от това дали ще сме страна с образовано или необразовано население, сподели министър Вълчев.
„ България е страна с влошена възрастова конструкция и намаляващо население. Ние към момента можем да запазим позитивна траектория на развиване, само че като страна с ескалираща демография на неграмотността, няма да можем. Ако се фокусираме единствено върху това да увеличим раждаемостта, то ние елементарно бихме могли да го реализираме, като спрем да образоваме още по-големи групи деца и по този метод ще увеличим коефициента им на възпроизводство. Трябва да решим коя динамичност ни е по значима - тази с броя на популацията или тази в просветителната му конструкция, защото явно двете са в негативна наличност ", разяснява просветителният министър.
Според Антоанета Русинова, шеф на Института за проучване на популацията към Българска академия на науките, основните думи за решение на демографския проблем у нас са " качество на живот ".
„ Преди три дни завърши първото разискване на първия стадий от разбора на политиките до момента и мога да кажа, че при всичките тези отчети на работните групи тънката алена линия, която свързва качеството на живот с възможните способи за решение на проблемите, е образованието ", съобщи тя.
„ Държавата би трябвало да сътвори условия за малцинствата, които желаят да се интегрират ", сподели вицепремиерът Валери Симеонов.
„ Детето на виновните цигански родители, което е квалифицирано, облечено добре, изкъпано, с учебници в чантичката, пуснато на улицата в гетото, доста постоянно то не може да стигне до учебното заведение по причина на това, че някой го набива, някой го дърпа, взима му новите хубави обувки, почва да го учи по какъв начин да краде, по какъв начин да проси и какво ли още не ", съобщи вицепремиерът по демографската политика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР