Неочаквано ценни исторически находки попаднаха в Чипровския музей. Те са

...
Неочаквано ценни исторически находки попаднаха в Чипровския музей. Те са
Коментари Харесай

Жители на Чипровци откриха и занесоха ценни исторически находки в музея


Неочаквано скъпи исторически находки попаднаха в Чипровския музей. Те са открити от локални поданици в землището на града.

Богатото минало на Чипровци се мери главно в руда и килими. Но музеят в Чипровци пази доказателства за доста повече история, събрана даже в една цедилка – елементарна за съвремието ни движимост, само че първокласна за ранно-римската ера.



" Характерното за цедката е, че тя е претърпяла във времето ремонт. Счупила се е долната част, която е с дупките, подравнена е горната част, която е едно цяло с дръжката и ръба и по-късно е направена втора ламаринка с дупки, която е занитена по периферията на първата. Тоест даже първокласните движимост, във времето излъчени, също са ремонтирани “, разяснява археологът Мирослав Марков.

Цедката е подаяние на чипровчани дружно с украшения, въоръжение, монети, епиграфски монумент. Предметите са общо 24 и са от предримска, тракийска и римска класическа столетия. За толкоз дребен регион броят им е величествен, изключително и тъй като са разнородни по вид и темперамент. Сред най-ранните и скъпи находки е стоманен меч от седми век преди Христа, необичайност поради Т-образната си ръкохватка.

„ Това е меч вид " махайра ", от по този начин наречените " криви " ножове – може би третият в страната ", прецизира археологът Рени Христова.

„ Тези движимости не са скъпи за пазара, те са скъпи за науката “, споделя Мирослав Марков.

Според него най-интересни са и сребърните украшения.


" Най-вероятно металът за тяхното произвеждане е придобит точно тук, в региона на Чипровци, където най-вече са залежите на сребро “, сподели той.

Най-древното в Историческия музей в Чипровци са дребни статуетки от античен Рим, които обаче са копие.

От през днешния ден находките са част от непрекъсната експозиция. Така с изключение на с килими и руда забележителното минало на Чипровци се потвърждава и с археологическо благосъстояние.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР