Необходимо е да се изработи регулаторна рамка, за да се

...
Необходимо е да се изработи регулаторна рамка, за да се
Коментари Харесай

За газовия хъб Балкан“ трябват промени в Закона за енергетиката

Необходимо е да се създаде регулаторна рамка, с цел да се осъществя газовият проект на България , в това число и построяването на газовия хъб " Балкан ". Това стана ясно по време на разискване в постройката на Народното събрание за показване на концепцията за реализацията на газовия хъб.

Припомняме, концепцията за хъба бе стартирана първо от премиера Бойко Борисов преди няколко години .

Новата газова тактика на България цели референтни цени, стандартизирани контракти, ценова сигнализация, дейни брокери и Бенчмарк показател .

По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова диверсификацията на източниците на доставка на природен газ е един от целите на министерството. Това ще сътвори условия за либерализиране на пазара .

Според нея, сигурност на доставките и конкурентни цени, надлежно и конкурентна стопанска система, са в основата на повишение на стандарта на българите и нарастване на приходите. Затова ролята и мястото на обособените фигури в този развой би трябвало да бъдат законово регламентирани , сподели Петкова, приветствайки промени в Закона за енергетиката.

Изпълнителният шеф на Булгаргаз ЕАД Владимир Малинов изясни, че са подхванати всички стъпки по енергийната тактика. За да бъде основана постоянна правна рамка, са нужни промени в Закона за енергетиката .

Изпълнителният шеф на Газов хъб " Балкан " ЕАД Кирил Равначки се разгласи за пазарна бистрота и равни условия за всички участници . Създаването на единна газова борса дава опция за уедряване на активността на едно място, посочи той. По никакъв метод не се изключва опцията брокери да вземат участие на пазара , а се основава опция за достигането на легитимност. Равначки упорства за усилване пълномощията на КЕВР за надзор и мониторинг, както и за повече сигурност на страните и гаранции .

За основаването на ликвиден пазар на газ в страната са нужни стратегии за освобождение на количества газ , продажба от " Булгаргаз " на остатъците единствено по борсов път, както и предложение на борсата на количества природен газ от локален рандеман в страната и района .

Включва се и нов участник на пазара - маркетмейкър. Това е лице, което обезпечава ликвидност посредством даване на едро газ, разнообразявайки източниците на доставка .

Очаква се с въведените стратегически промени да преминат от контролирани цени към свободно контрактувани , нови благоприятни условия за търговците и ефикасна либерализация на енергийния пазар. Съгласно оценката по методиката на Европейската федерация на търговците на сила (EFET), от 2018 година България се подрежда измежду приблизително развитите газови пазари.

Прогнозата за 2020/2021 година е България да се причисли към добре развитите пазари на природен газ .

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов увери, че измененията в Закона за енергетиката ще бъдат импортирани от народни представители, а не от Министерския съвет, с цел да стартира бързото разискване на първо четене.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР