Необходими продукти: кайма - 1 кг смес кимион - 5 г

...
Необходими продукти: кайма - 1 кг смес
кимион - 5 г
Коментари Харесай

Пробвате ли тази рецепта за домашни кюфтета, няма да ги правите по друг начин

Необходими артикули:

кайма - 1 кг примес

кимион - 5 г на зърна

сол - 15 г

вода - 150 - 200 мл ледено студена

лук - 1 глава остарял

черен пипер

Пожарна охрана ЖЕЛАНИЕ

чубрица - 1 щ.

сминдух - 1 щ.

кайма - 300 г

бекон - 50 г, хрупкаво изпечен, на късчета

кашкавал - 50 г на кубчета

Начин на подготвяне:

Ще стартира с 1 кг тънко смляна кайма примес и към нея ще прибавя 15 г сол. Също ще ни трябват и към 200 мл. студена вода.

Разбъркваме студената кайма със солта, до приемане на що-гоДе хомогенна примес и прибавяме част от водата. Продължаваме да омесваме, до момента в който каймата поеме течността. На този стадий няма да прибавям други съставки, тъй като желая да Ви илюстрирам какъв брой елементарен е самият развой.

Преценяваме дали домашната кайма е към момента стегната, в случай че да, прибавяме още вода, до момента в който след разбъркването получим относително еднородна примес, която не е течна.

Следващата стъпка е да разбъркаме сместа. Тук значима е посоката на безредие да е една и съща през целия развой. Това което се случва е, че солта в каймата видоизменя протеиновите влакна, като ги освобождава и те стартират да наподобяват на самостоятелни нишки.

Чрез разбъркването в една посока им разрешаваме да се закачат към другите влакна. Това ще ни помогне за по издръжливо кюфте по време на оформянето и печенето. Също по този начин самите кюфтета ще имат доста по-плътна конструкция, без да губят соковете си.

След като знаете главната логичност зад омесването, може да експериментирате. Може да замените водата с: телешки бульон или с газирана вода за пухкави кюфтета.

Ако сте фен на по-пухкавите кюфтета, може да добавите и лъжичка сода бикарбонат. Тя отпуска протеиновите влакна, тъй че, когато се пече кюфтето, то резервира още по-голямо количество сокове и е доста по-меко.

Готови сме с разбъркването, когато разделяйки пръстите си, сред тях се виждат протеиновите нишки. Оставяме каймата в хладилника и приготвяме добавките.

За общоприети кюфтета, затопляме зърна кимион в изсъхнал тиган, до момента в който усетите аромата им и ги стриваме жестоко. Нарязваме дребна глава лук на доста ситно. Добавяме черен пипер и по избор прибавяме щипка чубрица и щипка сминдух (той придава необикновен мирис на кюфтетата).

С мокра ръка взимаме шепа от сместа, оформяме на топка и хвърляме няколко пъти от едната ръка в другата, с цел да изкараме въздуха. След като знаете по какъв начин да омесите каймата си, Вие имате основата, над която може да градите.

С останалата част от каймата ще опитвам. Изпекох 2 части бекон до хрупкаво, прибавих и кашкавал на кубчета.

Или пък индийска версия: с джинджифил, Гарам масала, куркума и зелена чушка. Не бих употребявал доста влажни съставки, само че също така, единствената лимитация е Вашето въображение.

Аз ги пека до вътрешна температура към 80 градуса, само че това е персонално желание.

Още от РЕЦЕПТИ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР