Немски специалисти откриха фрагмент от научен труд на средновековния персийски

...
Немски специалисти откриха фрагмент от научен труд на средновековния персийски
Коментари Харесай

Авицена наблюдавал взрив на свръхнова

Немски експерти откриха откъс от теоретичен труд на средновековния персийски учени Авицена, в който се оповестява за наблюдаване на свръхнова (в модерни термини). Изследването е оповестено в уеб страницата arXiv.org.

Кратък доклад за наблюдението на звездата SN 1006 се съдържа в „ Книга на изцелението “, написана от Авицена на арабски език и отдадена на логиката, метафизиката и естествените науки.

Създаденият от учените текст, съгласно специалистите, еднопосочно разказва случил се на 1 май 1006 година гърмеж на свръхнова в съзвездие Вълк.

arХiv.org

Събитието се разказва и от арабски и китайски астрономи. Остатъкът от свръхновата през днешния ден съставлява радиоизточникът PKS 1459-41, открит от обсерваторията Паркс (Австралия) през 1960 година.

Според оценките на учените диаметърът на формирания газовопрахов облак, разпространяващ се със скорост девет хиляди километра в секунда (три % от скоростта на светлината), доближава 60 светлинни години.

Авицена се счита за един от най-влиятелните философи учени на средновековния ислямски свят. Той е роден на 16 август 980 година и е умрял на 18 юни 1037 година. Ученият е оставил след себе си повече от 450 труда в 29 области на науката, като основните са отдадени на медицината, биологията, етиката и религията.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР