Немската технологична компания SAP си купи офис сграда в София

...
Немската технологична компания SAP си купи офис сграда в София
Коментари Харесай

Софтуерният гигант SAP купи офис сграда в София за 50 млн. евро

Немската софтуерна компания SAP си купи офис постройка в София за към 50 млн. евро. Сделката за Park Lane Office Center , която се намира близо до комерсиалния център " Парадайз " е най-голямата в офисния бранш в България за последните три години.

Плановете на компанията, която създава софтуерни решения за бизнеса, са до края на 2022 година да събере чиновниците си от трите софийски офиса на едно място, въвеждайки концепцията за гъвкава работна среда.

Продавач на постройката е сдружението Park Lane Developments , което е профилирано в построяването и развиването на офис здания от висок клас.

В известието до медиите двете компании не показват цената на договорката. От Имотния указател обаче излиза наяве, че материалният интереспо договорката е 86.74 млн. лева(около 44 млн. евро). По неофициална информация има и в допълнение съглашение сред страните за още 5 млн. евро.

Офис постройката

Офис постройката Park Lane Office Center се намира на ул. " Сребърна " 16 на 5 минути пешком от станцията на метрото " Витоша ". Разгърната ѝ застроена повърхност е 34 800 кв.м, от които 11 етажа над земята и две подземни равнища за паркинг. Завършена е през юни 2021 година

Освен основната локация измежду главните преимущества на постройката са нейното осъществяване с мисъл за обезпечаване на здравословна среда за работа. Височината сред таваните е по-голяма от нормалната - 3.10 м, има огромните прозорци (2.30 м необятни и 3.10 м високи), които обезпечават работа при дневна светлина. На всеки етаж има тераси с панорама към Витоша.

Офис постройката отстои на задоволително разстояние от прилежащите. Заобиколена е от парк от 4000 кв. м, с дървета, пейки и зарядни станции за електрически автомобили.

Главен реализатор за строителните действия е Pipe System . Обслужваща банка на плана e " Райфайзенбанк " .

Инвеститорите

Инвеститор в плана е сдружението Park Lane Developments . Съдружници в него са Христо Илиев , създател и мажоритарен притежател на холдинга за недвижими парцели AG Capital, и Таня Косева-Бошова , която има над 20 години опит на пазара на недвижими парцели. Финансов вложител в плановото сдружение е предприемачът Дилян Павлов , който е съосновател на софтуерната компания " Динамо Софтуер ".

Таня Косева-Бошонва уточни, че са вложили в построяването на улица, която свързва ул. „ Сребърна “ и ул. „ Филип Кутев “, като тя е подарена на Столична община.

Концепцията за офис постройката е дело на архитектурно студио Planning с водещ проектант Илиян Илиев - компания, която е проектирала редица търговски и бизнес здания у нас, дружно с Chapman Taylor от Англия, международен водач в проектирането на публични здания. Интериорният дизайн е дело на VIArchitects - архитектурно бюро с богат опит в интернационалните планове за бизнес и жилищни парцели.

Наемателите

Плановете на SAP са да употребяват постройката за лични потребности. Целта е до края на 2022 година да се събарат всичките към 1250 чиновници от българския клон на сдружението. В момента те работят в офиси на бул. " Цар Борис ІІІ ", бизнес центъра на " Уолтопия " на бул. " Цариградско шосе " и в офис постройка в кв. “Бояна “.

Развойният център на SAP в София - SAP Labs Bulgaria , е основан преди 21 години и е едно от основните и стратегически подразделения на немската компания, което създава планове свързани с облачните технологии.

Сградата е продадена дружно с наемателите. В края на 2020 година вложителят подписа 10-годишен контракт с " Алианц " за наем на 6000 кв.м офис площи. Това беше най-голямата договорка на наемния пазар за 2020 година

Освен това има още 3 наемни контракта с други компании, които не са проблем за SAP.

След договорката екипът на Park Lane Developments остава зает със постройката като пропърти управител и ще продължи да се грижи както за цялостната ѝ поддръжка и ръководство, по този начин и за фирмите, които я населяват, уточни Таня Косева-Бошева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР